Laptele şi biscuiţii pentru elevi ajung la şcoală cu o zi înainte să expire

Laptele pe care elevii îl primesc gratuit la şcoală ajunge de multe ori hrană pentru câinii maidanezi. Nici biscuiţii nu au o soartă mai bună, iar copiii spun că nu pot consuma produsele oferite în cadrul programului „Cornul şi laptele”, pentru că acestea nu sunt bune. „Biscuiţii sunt foarte tari iar laptele uneori e acru”, explică o elevă motivul pentru care nu se atinge de gustarea primită la şcoală. Nici reprezentanţii unităţilor de învăţământ nu sunt mulţumiţi de calitatea laptelui şi a cornurilor, însă îi asigură pe părinţi că alimentele sunt ţinute în condiţii normale.
Laptele ajunge cu o zi înainte de termenul de valabilitate
Directorul adjunct al Şcolii Generale Mircea cel Bătrân, prof. Dumitru Spatariu, spune că de la bun început nu a fost de acord cu acest program guvernamental. „Pentru noi, cornul şi laptele nu reprezintă decât o sursă de mizerie în şcoală şi în afara şcolii. Copiii nu consumă aceste alimente”, explică directorul. Iar motivele pentru care copiii preferă să arunce pe jos laptele sau biscuiţii par să fie destul de întemeiate. „Într-adevăr, sunt zile când laptele ajunge cu o zi înainte de termenul de valabilitate. Noi ţinem tot în frigidere, însă mai mult de atât nu putem să facem. Alimentele sosesc în fiecare dimineaţă şi în câteva ore sunt distribuite copiilor. Nu au cum să se strice la noi sau din cauza faptului că noi nu le depozităm corespunzător”, adaugă directorul în timp ce ne arată frigiderele unde laptele este ţinut.
Biscuiţii sunt tari şi fără gust
Nici biscuiţii pe care copiii îi primesc împreună cu laptele nu sunt pe placul celor mici. „Am gustat şi noi, însă par să fie din făină şi atât. Nu au nici un gust şi în plus sunt foarte tari. Nici sare nu cred că au”, spune mama unei fetiţe. Reprezentanţii unităţilor de învăţământ cred că aceste alimente ar trebui să fie înlocuite. „Atât timp cât copiii nu le consumă, ar trebui să fie înlocuite cu alte produse. Sau măcar acestea să aibă gust”, spun profesorii care se ocupă de distribuirea alimentelor.
Unii se bat pe gustări, alţii le folosesc pentru a se distra
Cu toate acestea, sunt elevi care provin din familii modeste şi care se bat pe gustările primite la şcoală. Emilia, de exemplu, preferă să adune paharele cu lapte pe care colegii nu le consumă şi să le ducă acasă, pentru cei trei frăţiori mai mici. „Iau de la colegii mei paharele cu lapte şi cornurile pe care ei nu le vor. Familia mea nu prea are bani să cumpere dulciuri şi alte bunătăţi. Mâncăm ce ni se dă de la şcoală!”, spune fetiţa. Alţii însă folosesc biscuiţii ca să hrănească maidanezii iar paharele de lapte devin obiecte de distracţie. „Pun paharele pline pe trotuar şi apoi sar cu picioarele pe ele iar laptele se împrăştie peste tot”, explică profesorii.
„Laptele şi cornul” a fost făcut să îngroaşe buzunarele unora?
Cadrele didactice de la Şcoala Generală „Mircea cel Bătrân” estimează că nici măcar 50% din elevi nu consumă laptele primit. „Sunt clase întregi unde laptele rămâne intact sau îl găsim împrăştiat pe jos. La sfârşitul programului, femeile de serviciul adună de prin clase zeci de pahare cu lapte. Probabil jumătate din cantitatea distribuită este consumată. Cu siguranţă sunt şi copii care pleacă de la şcoală cu cornul şi laptele iar la primul colţ de stradă, le aruncă”, mai spune prof. Dumitru Spătariu. „Programul a fost făcut gândit ca să îngroaşe buzunarele unora. Altfel nu îmi explic cum de este tolerată o astfel de situaţie, care se repetă în toată ţara, nu doar la Curtea de Argeş. Cei care au acceptat să le ofere elevilor astfel de produse ar trebui să le verifice şi calitatea, nu să îşi bată joc de copii noştri”, spun părinţii.
În curând, copiii vor primi şi mere
Elevii ar trebui să primească în cel mai scurt timp şi câte un măr pe zi. Însă nu toţi profesorii privesc cu entuziasm acest program şi se tem că elevii, în special cei de la clasele primare, vor avea probleme în urma alăturării mărului cu laptele. Şi nutriţioniştii cred că alăturarea mărului cu laptele poate să fie „explozivă”. „Fructele sunt bine venite dar nu consumate împreună cu laptele. Fie să scoată laptele, care oricum se aruncă, ori să dea fructul la două-trei ore. Dacă nu, să construiască toalete în plus”, avertizează medicii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email