Lapte contaminat cu E-coli la Şcoala „Regina Maria”

Laptele primit de elevii Şcolii „Regina Maria”, pe care consilierul local Ionel Păunescu l-a dus la analize, după ce copiii s-au simţit rău, e contaminat cu Escherichia coli (E. coli), confirmă şefii Direcţiei Sanitar  Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Argeş. Raportul de analize final a ieşit vineri după amiază.

„Buletinul este pozitiv pentru Escherichia coli. Este laptele care a fost adus la analize a doua zi după ce copiii s-au simţit rău, iar copiii nu au avut nimic. Se anchetează apariţia acestei bacterii la Şcoala Regina Maria privind manipularea produselor precum şi condiţiile de păstrare, modul de transport al produselor, dacă sunt înregistrate sau nu maşinile de transport, dacă respectă condiţiile frigorifice. Se face o amplă anchetă de către DSVSA şi verificăm dacă au fost copii internaţi, dacă au avut semne clinice, dacă aufost internaţi şi au manifestat semne de toxiinfecţie alimentară sau de contaminare cu cu Escherichia coli, inclusiv o evaluare corectă a numărului de consumatori şi a unităţilor de învăţământ care consumă lapte de la aceeaşi unitate. Noi am început o anchetă la fabrica producătoare, iar din lotul respectiv rezultatele sunt favorabile, adică laptele nu este contaminat.

Pe autocontrol rezultatele sunt bune, iar asta înseamnă că ar fi o contaminare  prin manipulare sau prin condiţii necorespunzătoare de păstrare şi depozitare ori transport. Pentru că elevii nu au acuzat  semne clinice după ce au consumat lapte din lotul adus la noi, poate exista riscul ca laptele să fi fost contaminat pe parcurs, când a venit cu el spre laborator. Dacă nu a  venit cu el în condiţii termice, ci în căldură, laptele se contaminează imediat. Acum anchetăm să vedem evoluţia  acestei bacterii, să vedem cum a apărut ea”, ne-a declarat Sorin Sorescu, director adjunct al DSVSA Argeş.

Elevii de la Şcoala „Regina Maria” au acuzat stări şi senzaţii de vomă, dureri abdominale, grețuri

Consilierul local Ionel Păunescu acuza săptămâna trecută, într-o postare pe facebook, că laptele oferit şcolarilor şi preşcolarilor de Consiliul Judeţean (CJ) prin programul „Laptele şi cornul” nu este de cea mai bună calitate. Mai mult, Păunescu spune că este „deteriorat şi alterat”. El a dus vinerea trecută o mostră din lapte la DSVSA. „Mai mulţi copii ai Şcolii Gimnaziale „Regina Maria ” din Curtea de Argeș, după ce au băut laptele oferit de CJ prin programul „Cornul şi laptele”, au acuzat stări şi senzaţii de vomă, dureri abdominale, grețuri şi câţiva dintre ei chiar au vomat pe unde au apucat. Fetele mele mi-au povestit despre toate acestea aseară târziu: „Laptele avea un miros foarte urât şi un gust acru-amărui. N-am putut să-l bem!” Mi-au confirmat şi doamnele profesoare şi  învățătoare cu care am luat legătura aseară”.

El a încercat să ridice problema laptelui în şedinţa de Consiliu Local, dar fără succes. Colegul său de Consiliu, director la Şcoala „Mircea cel Bătrân”, Gheorghe Molea, a spus că laptele este depozitat corespunzător şi că nu au fost probleme.

Eschierichia coli (numită de asemenea și E. coli) este o bacterie ce poate cauza infecții serioase. Mai multe sute de tipuri sau specii de E. coli trăiesc în mod obișnuit în tubul digestiv la oameni și animale. 

 Unele specii produc o toxină puternică care determină diareesanguinolentă și rar pot cauza probleme hematologice grave și chiar insuficiență renală. 

 Cel mai comun tip de E. coli este E. coli O157:H7 (numerele și literele indică tipul de E. coli). Alte tipuri de E. coli pot determină infecții ale tractului urinar sau alte infecții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email