La Spitalul din Curtea de Argeş, coplata e de 10 lei

De ieri, pacienţii care se internează la Spitalul din Curtea de Argeş vor plăti la externare 10 lei, dacă se încadrează în categoriile prevăzute de lege. Coplata are, la nivel naţional, o valoare de minim 5 lei şi maxim 10 lei şi este percepută la externarea pacientului indiferent de câte zile va sta în spital. „Decizia referitoare la coplata de 10 lei a fost luată de Consiliul de Administraţie joi. Ministerul Sănătăţii a trimis vineri o adresă prin care eram întrebaţi ce sumă s-a stabilit. Banii vor fi achitaţi la casieria spitalului, iar pacienţii vor primi chitanţe”, ne-a spus dr. Ionela Dăneţ, managerul spitalului.
Nu toţi pacienţii plătesc spitalizarea. Sunt exceptate de la coplată bolnavii cronici incluşi în programele naţionale şi care au nevoie de mai multe internări pe an, copiii şi tinerii până în 18 ani, gravidele, lehuzele, pensionarii cu pensii sub 740 de lei, persoanele cu handicap. De asemenea, nu achită coplata cazurile considerate de urgenţă, urmând ca în această situaţie să fie făcute o serie de protocoale noi pentru internarea de urgenţă.
8-900 pacienţi internaţi pe lună
Coplata nu va aduce bani prea mulţi la spitalul din municipiu, crede dr. Ionela Dăneţ. „Avem 8-900 de internări pe lună, dar din acestea experienţa îmi spune că jumătate sunt urgenţe, iar mare parte din cei rămaşi sunt copii. Nu cred că ne vom alege cu nimic, probabil cu bani pentru colile pe care le vom consuma”, ne-a mai spus directorul spitalului municipal. Unitatea sanitară din Curtea de Argeş are, potrivit datelor de pe site, 215 paturi, din care 70 la secţia de Medicină Internă, 45 de paturi la Chirurgie Generală şi 35 de paturi la Pediatrie. De asemenea, spitalul mai are paturi pentru spitalizarea de zi şi pentru însoţitori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email