Pe vremea când primar era la Curtea de Argeş Gheorghe Nicuţ se ţineau conferinţe de presă săptămânal. Cetăţenii aflau din ziare tot ce se întâmpla în oraşul lor, rău sau bun. Din 2008, după ce primar a fost ales Nicolae Diaconu, întâlnirile sale, în cadru organizat, cu presa, au devenit din ce în ce mai rare – la începutul mandatului, săptămânal, apoi lunar, apoi bianual, apoi deloc. Actuala administraţie locală, care e la cârma urbei de peste un an şi care promitea în campania electorală transparenţă şi multe altele, a reuşit performanţa tristă de a nu organiza nicio conferinţă de presă. Imediat după alegeri reprezentanţii autorităţii publice au motivat că sunt „la început”, mai încolo că „nu e timp”, de pierdut, probabil cu ziariştii, apoi, că „dacă apare ceva spunem noi”, mai departe că „vorbim doar când avem ceva concret”, etc. Acum deja nici nu se mai deranjează nimeni să motiveze lipsa conferinţelor de presă. Probabil că municipiul Curtea de Argeş este singurul municipiu din ţară în care administraţia nu ţine conferinţe de presă. Poate aleşii locali nu au nimic de spus, dar cu siguranţă avem noi, ziariştii, de întrebat!
Conferinţa de presă nu e un moft al jurnaliştilor, ci o obligaţie legală pe care şi-au asumat-o în momentul în care au fost aleşi, în clipa în care au devenit, pentru un timp, mai lung sau mai scurt, rămâne de văzut, primar, viceprimar, consilier local.
Ce zice legea
Transparenţa decizională şi liberul acces la informaţii sunt principii clamate îndelung, pe toate posturile TV, de către toţi cei care conduc ţara asta, iar colegii lor de partid de la Curtea de Argeş nu îşi pot permite să nu ţină cont de ele. Dar nu numai asta este problema, sau, cel puţin, asta este problema lor. Legea e clară. „Autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public”, iar „În cadrul conferinţelor de presă autorităţile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informaţii de interes public”, sunt prevederile articolul 17 ale Legii 544 privind liberul acces la informaţii.
Conform legii, „prin autoritate sau instituţie publică se înţelege orice autoritate ori instituţie publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, companie naţională, precum şi orice societate comercială aflată sub autoritatea unei autorităţi publice, centrale ori locale şi la care statul român sau, după caz, o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic ori majoritar”.
Mai mult decât atât, potrivit articolului 16, „Pentru asigurarea accesului mijloacelor de informare în masă la informaţiile de interes public autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să desemneze un purtător de cuvânt, de regulă din cadrul compartimentelor de informare şi relaţii publice”.
Mai departe, articolul 19 e la fel de clar – „Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să informeze în timp util mijloacele de informare în masă asupra conferinţelor de presă sau oricăror alte acţiuni publice organizate de acestea”. Legea are şi sancţiuni – „Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorităţi ori instituţii publice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi constituie abatere şi atrage răspunderea disciplinară a celui vinovat”.
Desigur, dacă angajatul refuză să-şi facă treaba, poate fi sancţinat de şeful său, primarul sau directorul. Dacă primarul refuză să respecte legea, poate fi sancţionat de angajatorii lui, cetăţenii care l-au votat.
Culmea este că Legea 544 e postată şi pe portalul Primăriei Curtea de Argeş, la capitolul „Legislaţie”, adică legislaţie de respectat. Sau de …nerespectat?!