La piaţă, în Curtea de Argeş

Un câine traversează, doi bărbaţi în vârstă, undeva mai în stânga, stau la o masă și consumă un lichid incolor dar cu odor. În față, Piața Mare, vânzoleală neobișnuită, este doar ora 10.30. Un bătrânel simpatic trage din greu de un troller pentru piață; înăuntru se ascund vreo 10 kg de vinete, mari, lucioase. Lângă taraba cu pricina, o doamnă oferă vinete la 2 lei/kg. În alte locuri sunt și la 1 leu și 50 bani sau 1leu și 80 bani. Ardei de toate soiurile, cel galben la 6 lei/kg, gras de la 1 leu până la 2 lei și 50 bani/kg și capia de la 2 lei la 2 lei și 50 bani/kg. Pentru un bulion de casă, roșii sunt la 1leu și 50 bani/kg, cam mici și puțin trecute, dar la o tarabă afară roșii frumușele se găsesc la 1 leu, 1leu și 30 bani/kg. Ca să fie de sarmale, trebuie varză pusă la murat, găsim la 1leu/kg, micuță, cât s-o poți ține într-o mână; afară, pe tarabă, la 50 bani/ kg, varză cam înfoiată, ce-i drept.
La Posada-n piaţă, mai nimeni…
Ca să faci un borcan de murături asortate, se găsesc castraveți la 2lei/kg, conopidă, mare, frumoasă, la 3lei/kg și morcovi cu 2lei/kg. Usturoi cu 12 lei/kg, iar ceapa potrivită, nici prea mare nici prea mică, la 2 lei/kg.
Legume din belșug, frumoase, bune de luat în plasă. Altfel stă treaba, însă, în piața agroalimentară Posada, unde nici vânzători nu mai prea sunt…Patru tarabe ocupate, cumpărători lipsă. O vânzătoare spune că „acum se duc toți în Piața Mare, nu mai vin aici”, pentru că „oricum au treabă prin oraș, că începe școala”. De asemenea, oftând, zice că „nu mai au oamenii bani” și anul acesta nu și-au făcut proviziile pentru iarnă, ca de obicei. Femeia recunoaște că ce se „trece”, adică ce se veştejeşte pe tarabă, ia și pregătește pentru casă, așa și-a pus câteva pungi de vinete la congelator. Lângă dumneaei, o femeie simplă spune că nu face nimic pentru iarnă, că nu-i dă bărbatul bani să cumpere ce-i trebuie, iar cu 400 de lei pe lună nu se descurcă.
Pe tarabe cam aceleași produse, mai puține, unele trecute. Vinete la 2 lei sau 2 lei și 50 bani/kg, varză, micuță, la 50 lei/kg, fasole verde cu 2 lei/kg, roșii, ardei, castraveți, ceapă și morcovi sunt „la același preț ca în Piața Mare și Ivancea”, cum zice vânzătoarea. Ce nu se vede, ar fi conopidă. Fructe, puține aici, oferta e mai bogată în Piața Mare.
Reţetă – cea mai bună dulceaţă de gutui
Și ca să vă inspire, doamna Vali vă dă rețeta de dulceață de gutui. La 1 kg de gutui, spălate, curățate de coajă, tocate cubulețe, după gust, se face un sirop cu ½ kg zahăr sau 1 kg zahăr și 4 pahare de apă. Cubulețele se opăresc, într-un tifon, aproximativ 5 minute, se scot din apa fiebinte, se pun în apă rece pentru 5 minute și se scurg. După ce siropul de zahăr s-a legat bine, se pune zeama de la o lămâie peste și cuburile de gutui. Se fierb toate până se leagă. Se pune dulceața fierbinte în borcane și la răcit pe capac. Poftă bună!
    (Anca Ungureanu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email