La parchetele forestiere angajații sunt mari iubitori de alcool

În perioada 15 februarie – 15 martie 2023 ITM Argeș derulează Acţiunea de verificare a respectării modului de utilizare a echipamentelor de muncă şi a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere, se arată într-un comunicat al instituției.
Obiectivele acțiunii sunt creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor şi lucrătorilor din domeniul de activitate exploatare forestieră în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă şi luarea tuturor măsurilor necesare în vederea prevenirii accidentelor de muncă; diminuarea consecințelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatorii care efectuează activități de exploatare forestieră, precum şi activități de transport tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere; eliminarea neconformităților constatate în domeniul securității şi sănătăţii în muncă în activităţile specifice ale societăților comerciale din domeniul exploatărilor forestiere.

Ce s-a constatat la controalele anterioare

Controalele anterioare efectuate în aceste domenii de activitate au evidențiat câteva situaţii: înţelegerea tacită între angajatori şi lucrători, în urma căreia angajații prestează muncă în lipsa unui contract individual de muncă, profitând de avantajul că activitatea se desfăşoară departe de aşezămintele umane, în condiţii de izolare socială, fiind mai greu de identificat şi de controlat; agenţii economici care au licitat masa lemnoasă, de cele mai multe ori nu o şi exploatează, subcontractând parchetele forestiere altor firme neatestate, neabilitate şi fără dotări tehnologice corespunzătoare pentru această activitate; consumul de alcool la locurile de muncă, sau prezenţa lucrătorilor în condiţii psiho-sociale necorespunzătoare; mediul de muncă necorespunzător în condiţii de izolare, servirea mesei în condiţii de igienă precare, uneori completate cu consumul de băuturi alcoolice, etc.

One thought on “La parchetele forestiere angajații sunt mari iubitori de alcool

  1. Alcoolul, e felul principal , la servitul mesei, în pădure. Așa era și acum 200 de ani. Diferența dintre accidentele de atunci și acum, o face tehnologia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email