La necropola regală se lucrează şi noaptea

De câtva timp, pe terenul de lângă Grupul Şcolar Agricol, aflat la intrarea veche în parcul Mănăstirii au apărut stâlpi de beton şi de fier. În rarele momente în care porţile de tablă puse la intrarea în parc sunt date la o parte, se poate vedea că fundaţia necropolei regale a fost aproape turnată. Lucrarea se face într-o discreţie absolută, de parcă muritorii de rând, mai puţin apropiaţi Arhiepiscopiei, nu ar avea dreptul nici măcar să vadă cum decurge munca la noua biserică.
Reprezentanţii Casei Regale  a României au pus la cale construirea unei catedrale care să includă şi o necropolă regală. Părintele Caliopie, şeful Departamentului de Construcţii şi Patrimoniu al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, s-a întâlnit cu arhitecţii Casei Regale încă de anul trecut, şi au stabilit ca lucrările să înceapă cât mai repede. Terenul pe care se va face construcţia are 1600 de metri pătraţi şi a aparţinut Grupului Şcolar Agricol, iar printr-o hotărâre de Guvern a fost dat înapoi Arhiepiscopiei. „Deocamdată, reprezentanţii Casei Regale se ocupă de cadastrul terenului şi de alte asemenea acte, urmând ca în cel mai scurt timp să înceapă lucrările”, spunea anul trecut consilierul Arhiepiscopiei.
Parcul Mănăstirii va fi lărgit
Părintele Caliopie credea atunci că singura instituţie care ar putea să întârzie lucrările ar putea fi Comisia de Monumente din cadrul Ministerului Culturii. „Proiectul trebuie avizat de această comisie, iar obţinerea aprobării poate să dureze mult”, era sceptic reprezentantul Arhiepiscopiei Argeşului. Şi totuşi, lucrările la necropolă au început, semn că au fost luate toate avizele şi autorizaţiile. Sau nu?! Ciudat este că, probabil din dorinţa de a termina cât mai repede, la noua biserică se munceşte şi noaptea. Camioane cu pietriş ori cu beton strică liniştea sfântului lăcaş din apropiere, şi pe cea a locatarilor zonei, după cum ni s-au plâns unii, şi lasă la fundaţie materiale.
Biserica va avea un pridvor semicircular la intrare cu 12 morminte, cele regale, iar în interior va fi loc şi pentru cele ale episcopilor argeşeni, a precizat părintele Caliopie. Parcul Mănăstirii Argeşului va fi lărgit, prin înglobarea bisericii şi a terenului de lângă ea. „Faptul că aici vor fi mormintele regilor României va însemna mult pentru oraş, pentru că va intra în rândul marilor oraşe europene care au aşa ceva ”, ne-a declarat anetrior Ion Tucă, directorul Casei Majestăţii Sale Regelui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email