La Necropolă, agheasmă pentru toți credincioșii de Izvorul Tămăduirii

Vineri, creștin –ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirilor, un mare praznic cu o istorie veche de peste 1.500 ani. În această zi specială, preoții au făcut a două sfințire a apei, a doua Bobotează, după cum spune tradiția.

La catedrala arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, slujba religioasă a fost oficiată de IPS Calinic Argeşeanul, înpreună cu un sobor de preoți și diaconi. În timpul slujbei s-a făcut sfințirea Agheasmei mici, urmată de acatist, după care s-a săvârșit sfânta liturghie. În mod normal, în această zi, mii de credincioși mergeau la biserică, însă anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, slujbele s-au oficiat fără credincioși.

Butoaiele cu agheasmă au fost scoase la poarta Mănăstirii, astfel că oamenii au putut să ia agheasmă la finalul slujbei, respectând distanţarea socială.

Izvorul Tămăduirii este o mare sărbătoare închinată Maicii Domnului. Nu are dată fixă, fiind trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată. Sărbătoarea datează din secolul al V lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare, un izvor cu apă vindecătoare. „Şi nu în mod întâmplător, în această Săptămână Luminată de Învierea lui Iisus Hristos Domnul, Izvor al mântuirii lumii, pentru că toţi sunt chemaţi la ospăţul Învierii, Biserica Drepmăritoare Creştin Ortodoxă, a aşezat în vinerea săptămânii şi prăznuirea Maicii Domnului, ca ceea ce a izvorât, prin puterea Fiului Său, vindecări de trup şi suflet”, a spus IPS Calinic Argeşeanul.

Conform tradiției populare, de Izvorul Tămăduirilor există obiceiul numit Fântânița. În această zi se construiesc ori se curăță fântâni, deoarece se spune că acestea nu vor seca niciodată. Se spune că apele sunt mai zbuciumate și mai zgomotoase decât de obicei, iar acest zgomot îi ajută pe fântânari să găsească mai ușor o sursă de apă. De asemenea, gospodării aruncă apă sfințită peste vitele din ogradă, pentru că ele să fie sănătoase și să aibă spor în muncile agricole. Tot în această zi de sărbătoare se stropesc cu apă sfințită grădinile și livezile, pentru a fi un an bun și roditor.

Gina Grigorescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email