La Muzeul Municipal Curtea de Argeş puteţi admira peste 14.000 exponate

Asociaţia Montană Vidraru a realizat un site de promovare a unor obiective din Curtea de Argeş. Site-ul www.visitcurteadearges.ro, iniţiativa şi munca membrilor acestei Asociaţii, originari din Curtea de Argeş, care, deşi au plecat din oraş, şi-au lăsat sufletul aici, promovează obiectivele turistice din municipiu. Informaţiile sunt riguroase şi interesante, iar pozele ilustrează perfect istoria oraşului. Publicăm şi noi începând de astăzi un serial despre monumentele Oraşului Regal, cu povestea lor neştiută preluată de pe www.visitcurteadearges.ro, obiectivele promovate fiind Mănăstirea Curtea de Argeş, Biserica Olari, Biserica Sfântul Nicolae Domnesc, Ruinele Sân Nicoară, Muzeul Municipal Curtea de Argeş. Astăzi, despre Muzeul Municipal Curtea de Argeş.

Muzeul Municipal Curtea de Argeş este situat în imediata apropiere a Bisericii Domneşti, în centrul oraşului, într-o clădire monument istoric, datând din anul 1896 iar exponatele ce se regăsesc aici relevă istoria de secole a a primei capitale a Ţării Româneşti – Curtea de Argeş.

Muzeul Municipal Curtea de Argeş detine peste 14.000 exponate provenind din descoperiri istorice şi arheologice făcute în zona Argeşului dar şi din donaţii şi sunt expuse în şapte săli aranjate după criteriul cronologic.

Exponatele Muzeul Municipal Curtea de Argeş sunt obiecte de cult, arme, bijuterii, colecţii numismatice, documente, statuete din bronz ale domnitorilor de la Argeş etc.

Cum la Curtea de Arges , in secolul XIV s-a înfiinţat de către Vladislav I prima monetărie a Ţării Românesti, colecţia numismatică din Muzeul Municipal Curtea de Argeş este una semnificativa, cuprinzand monede dacice, romane, medievale, inclusiv monede de la regele maghiar, Carol Robert de Anjou.

Multe dintre aceste monede au fost gasite la Curtea de Arges, fapt ce dovedeste importanta ca centru politic, economic si comercial a localitatii.

Cum zona Argesului este unul dintre cele mai vechi teritorii locuite din Romania, si sala destinată vestigiilor arheologice cuprinde diverse obiecte din perioada neolitică, dar şi din cea a romanizării.

Totodata în Muzeul Municipal Curtea de Argeş se regasesc mărturii ale culturii Basarabi, din prima epocă a fierului, dovezi ale rezistenţei în istorie, a acestei aşezări, în faţa duşmanilor, facsimile (printre acestea şi unul după Diploma cavalerilor Ioaniţi, din 1247, în care se pomeneşte de existenţa voievodatului lui Seneslau care, se pare, îşi avea reşedinţa tot la Curtea de Argeş).

Una din piesele exceptionale de patrimoniu gasita la Curtea de Arges este “ Paftaua de la Arges ”, un duplicat al acesteia gasindu-se in Muzeu Curtea de Arges, originalul fiind expus la Muzeul National de Istorie al Romaniei din Bucuresti .

Paftaua de la Arges a fost descoperită în 1920, de către istoricul Virgil Drăghiceanu, cel care supraveghea lucrările de renovare a Bisericii Domneşti. În mormântul princiar, despre care nu se poate spune cu certitudine nici astăzi cui aparţine (Vlaicu Vodă, Basarab I sau Radu Negru- adică legendarul Negru Vodă), s-au găsit, printre altele, o superbă pafta şi treizeci de nasturi și butoni de argint aurit, adevărate bijuterii, pe care este reprezentată stema Basarabilor.

Paftaua, care închide o curea făcută din piele şi catifea, decorată cu aur şi mărgăritare, este rombică şi reprezintă un castel miniatural, iar în mijloc o imagine simbolică – trup de lebădă şi cap de femeie. Toate acestea dovedesc un un gust artistic deosebit precum şi opulența şi strălucirea Curţii Domneşti de la Argeş, din perioada evului mediu românesc. Stema, care este reprezentată pe nasturii de aur, ca formă, este asemănătoare celei a lui Ştefan cel Mare, ca un scut, alternând două culori, galben şi verde. Există o sală dedicată Monarhiei și premierului Armand Călinescu (asasinat de legionari în 1939) dar și o sală în care găsim o evoluție a tehnicii care ne poartă într-o excursie prin alte epoci.

Acestea sunt doar cateva din exponatele Muzeului Curtea de Arges ce ar trebuie va determine a vizita Muzeul Curtea de Arges care este deschis zilnic, intre orele 9.00 – 17.00.

Text şi foto www.visitcurteadearges.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email