La Electroargeş au crescut salariile şi s-au făcut angajări

La SC Electroargeş SA contractul colectiv de muncă a fost semnat săptămâna trecută, iar salariaţii au primit câte 100 de lei brut în plus la salariu. Starea de spirit e bună acum, nu ca pe vremea directorului Ion Gavrilă, iar de muncă e foarte mult.
De la 2000, la 500 de angajaţi
Electroarges a fost înființată în anul 1971 și a început să producă în anul 1973. În anul 1991, Electroarges a devenit societate pe acțiuni, cu capital majoritar de stat, şi avea peste 2000 de angajaţi, după ce se despărţise de IPEE.  În anul 1996, pachetul majoritar de acțiuni (51%) a fost preluat de către Asociația PAS Electroarges 94. Membrii acestei asociații au fost exclusiv salariați ai societății. Restul acțiunilor (49 %) este deținut de persoane fizice sau juridice. În anul 2005, membrii Asociației PAS Electroarges 94 au devenit proprietarii acțiunilor. Din acest moment, acțiunile sunt deținute în totalitate (100%) de acționari persoane fizice sau juridice, principalul acţionar fiind Cătălin Chelu. În prezent, Electroarges are peste 500 de angajaţi.
Drumul a fost lung, din 1991 şi până azi. În anii 90 Electroargeş era una dintre cele mai agitate societăţi, din punct de vedere al mişcărilor sindicale. De altfel, un sindicat puternic avea şi fosta IPEE, şi sunt voci care  spun că IPEE a murit şi a înviat timid mult mai târziu din cauza sindicatului. La Electroargeş sindicatul s-a bătut efectiv cu toţi cei care au fost la un moment dat la conducere, dar la modul constructiv, iar efectele se văd – peste 500 de argeşeni încă mai lucrează la Electro, iar la sfârşitul anului trecut au mai fost angajaţi câţiva.
La un pas de grevă
Lupta a fost dură, e de părere Mihai Florin, lider adjunct de sindicat. Spre exemplu, în decembrie 2013 angajaţii au fost la un pas de grevă. Au cerut o creştere salarială de 150 de lei net, dar iniţial nu s-a găsit nici un fel de înţelegere. „Cei 150 de lei însemnau 200 – 220 de lei brut, asta era cheltuiala cu toată creşterea. Directorul general Sergiu Burca a cerut să se întâlnească cu oamenii, să-i convingă că nu poate să acorde creşterea salarială”, ne-a spus Mihai Florin.
Sergiu Burca s-a întâlnit cu oamenii, dar fără succes, pentru el. „Ne-am strâns acolo şi ne era frică să vorbim. Până la urmă, cineva, nu liderii de sindicat, a spus – domnule director, daţi-ne şi nouă ceva în plus la salariu, că o să-i scoateţi. Noi o să muncim pentru ca dumneavoastră să scoateţi ce ne daţi în plus”, ne-a povestit unul dintre cei care au participat la întâlnire.
Directorul general nu a avut argumente şi a făcut un compromis. Nu a acceptat o creştere de 150 de lei net, ci de 100 de lei brut, adică de vreo 70 de lei pentru fiecare salariat. „Cei care lucrează la secţia Kaercher primesc chiar mai mult, încă 40 de lei. Creşterea e acceptabilă, zicem noi, deşi în şedinţa de sindicat au votat pentru acceptarea acestei sume doar 56% din membrii. Directorul general propunea 89 de lei, noi am fi vrut un 150 de lei net, dar asta e ceea ce am obţinut”, ne-a mai spus Mihai Florin. Contractul colectiv de muncă a fost semnat şi a intrat în vigoare pe 15 ianuarie.
Un director care nu a ţinut cu angajaţii
Viceliderul de sindicat a ţinut să precizeze că acum atmosfera la Electroargeş este respirabilă, nu ca pe vremea fostului director general, Ion Gavrilă. „La Electro starea de spirit e mai bună decât când era Gavrilă director general, iar oamenii erau daţi afară. Avem foarte mult de muncă, ceea ce e bine, şi au mai fost făcute angajări. Nu multe, dar au fost!”, declară Mihai Florin.
Electroargeş a raportat pentru 2012 o cifră de afaceri de 138,11 milioane lei (30,9 milioane euro), în creştere cu 10%, susţinută de comenzile de aspiratoare primite de la firma Kaercher din Germania. Societatea a crescut activitatea şi a reuşit creşterea cifrei de afaceri prin dezvoltarea relaţiei cu clientul semnificativ – Kaercher Germania, dar şi prin continuarea creşterii exportului pentru produsele tradiţionale, în special produsul «incubator de ouă», în ţări ca Moldova, Italia, Libia şi Spania, potrivit unui raport al companiei transmis Bursei de Valori. Firma a obţinut un profit de 12,89 milioane lei în 2012, în creştere cu 76,3% faţă de câştigul din 2011, de 7,31 milioane lei. Sindicaliştii spun că pentru 2014 directorul general Sergiu Burca are de atins un profit de 13 milioane de lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email