La Curtea de Argeş sunt mai mulţi votanţi decât locuitori

Conform numărului de alegători din Registrul electoral, valabil la 7 august 2020, la Curtea de Argeş sunt 27.720 de alegători. Cifra e cel puţin ciudată având în vedere că, potrivit recensământului din 2011, ultimul realizat, populaţia municipiului numără 27.359 de locuitori. În 2016, la ultimele alegeri locale, pe listele permanente de alegători la Curtea de Argeş erau 27.952 persoane.

Situaţia este destul de bizară pentru că datele recensământului arată cu totul altceva, anume că populaţia a scăzut puternic şi nu numai la Curtea de Argeş.

Sigur, se poate presupune că cei care au plecat în străinătate au rămas înscrişi pe listele electorale. Dar scăderea populaţiei este importantă din cel puţin două puncte de vedere: numărul consilierilor locali este stabilit în funcţie de numărul populaţiei. Dacă populaţia scade, numărul consilierilor va fi mai mic, dacă creşte, invers. Apoi, un candidat independent trebuie să adune semnături de la 2% din populaţia localităţii pentru a se înscrie în cursă. Dacă populaţia este mai mare, are nevoie de mai multe semnături. Dacă e mai mică, de mai puţine.

De asemenea, procentul celor care vin la vot nu este real în aceste condiţii, iar procentul celui care este ales primar şi al voturilor date pentru consiliul local nu au legătură cu realitatea.

Foto Nini Dobra

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email