La Curtea de Argeş sunt cele mai înguste trotuare din ţară

Sunt câteva străzi la Curtea de Argeş care au cele mai înguste trotuare din ţară. Este vorba despre străzile Măceşului,Tarniţa, Plopiş, Matei Basarab, Groape, etc. Cele mai multe dintre ele au fost amenajate prin celebrul proiect al aşa zisei „mari asfaltări”, dar sunt şi unele asfaltate anul trecut, cum este strada Matei Basarab. Aici trotuarul este vechi şi a fost asfaltat pe spaţiul pe care a fost trasat când a fost făcut prima dată, acum mulţi ani.

În privinţa trotuarelor care au fost asfaltate prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) fostul primar Nicolae Diaconu, cel care a iniţiat şi a pus în aplicare proiectul în valoare de aproape 10 milioane de euro, spunea că a trebuit să facă acele trotuare pentru că altfel proiectul nu ar fi primit finanţare –  o stradă de municipiu trebuie să aibă trotuar şi rigole.

Cei care locuiesc în acele zone spun însă că trotuarele sunt nu numai inutile, căci nu poate trece nici măcar o persoană, atât sunt de înguste, dar încurcă circulaţia, pentru că, din cauza lor, două maşini nu pot trece una pe lângă alta.

Ce spune legea despre lățimea trotuarului

Un traseu pietonal perfect este unul în care o persoană în cărucior cu rotile și una cu deficiențe de vedere pot merge independent fără niciun fel de sprijin. Accesibilizarea spațiului public presupune faptul că acesta poate fi utilizat ușor de toate categoriile de pietoni.

Trotuarul trebuie să aibă lățimea de 1, 5 m, fără să fie incluse bordurile, eventualele scări de acces sau gardul viu. În felul acesta două cărucioare pot să treacă unul pe lângă celălalt fără probleme. Această regulă este valabilă pentru străzile cu 1+1 benzi. De asemenea, trotuarele trebuie să fie plane fără gropi, iar rosturile din pavaj sau orificiile de la grătarele pentru ape pluviale trebuie să aibă o lăţime de  maxim 1.5 cm.

Conform legii, lățimea trotuarelor trebuie să respecte următoarele reguli: 1,80 m pentru trafic constant în dublu sens; 1,50 m pentru trafic frecvent în dublu sens, cu prevederea unor buzunare de aşteptare şi întoarcere de 1.80 x 2.00 m la fiecare 25.00 m; 1,20 m pentru trafic scăzut în dublu sens, cu prevederea unor buzunare de aşteptare şi întoarcere de 1.80 x 2.00 m la fiecare 25.00 m; 90 cm pentru trafic într-un singur sens şi foarte rar în sens opus, cu prevederea unor buzunare de aşteptare şi întoarcere de 1.80 x 2.00 m la fiecare 25.00 m.

Pe trotuar nu sunt permise amplasării de chioșcuri sau parcări de mașini, fiindcă îngustează spațiul sub 1, 5 m. Acest lucru reprezintă un pericol pentru persoanele care se transportă cu scaunul cu rotile sau care au deficiențe de vedere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email