Ion Voicu fumează două pachete de ţigări pe zi. Are patru copii, e şomer „tehnic”, adică firma la care lucrează e închisă iarna, iar nevasta e casnică. Familia locuieşte într-o căsuţă din Curtea de Argeş. Singura bucurie a omului era să stea în cârciuma din apropiere, să bea un rachiu puturos şi să fumeze. „Nici asta nu mai pot să fac. Trebuie să stau acasă toată ziua. Fumez la gura sobei, până m-o da afară şi femeia”, se plânge omul care, deşi nu are decât 47 de ani, arată de 60. „Din cauza ţigărilor “, spune repede nevasta, iar bărbatul se uită urât la ea.
Interzicerea fumatului în locurile publice este o grea decizie pentru patronii de baruri din Curtea de Argeş. „E cam nasol. Cred că închidem, până la urmă. Nu mai stă nimeni aici. O să mai vină câte cineva, o să bea repede un suc şi o să iasă afară să îşi aprindă o ţigară în faţa barului”, crede Cristian Matache.
Ce prevede legea
Legea care interzice complet fumatul în spaţiile publice închise este constituţională, au decis judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR), care au respins sesizarea mai multor parlamentari. Potrivit documentului adoptat recent, fumatul va fi interzis complet, de la 15 martie, în toate spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, discoteci şi restaurante, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii.
Fumătorii, personajele principale, se simt marginalizaţi de societate şi chiar persecutaţi, pe alocuri. „Efectele fumatului depind de numărul de ţigări. “ crede Ionel Popescu, fumător. „Să fumezi puţin e la fel de periculos ca expunearea la soare sau consumul de alcool. Folosirea unei maşini produce fum. Şi uneori accidente, dar nu se sacţionează în sensul restrângerii teritoriului în care maşinile sunt folosite. Cred că interzicerea fumatului în baruri, instituţii, etc. este un abuz. Probabil că cei care inventează asemenea măsuri se vor gândi şi la cei care tuşesc, care vorbesc tare, care se parfumează, etc. Aşa cum marii poluatori plătesc dreptul de a polua, aşa şi fumătorii plătesc taxe pentru că scot fum”, e de părere bărbatul.
„Facem revoluţie!
Alţi fumători din Curtea de Argeş sunt chiar mai radicali. „Poate facem o asociaţie a fumătorilor persecutaţi şi ne cerem drepturile. Dacă nu ai voie să fumezi nicăieri de ce statul nostru drag şi atent la sănătatea noastră nu interzice vânzarea ţigărilor?! Adică, ne uităm la fumători dar nu ne permitem să facem scandal sau să luăm măsuri cu producătorii. Sigur, e vorba de o industrie extraordinară, nimeni nu îşi permite să o atace în niciun fel. Cetăţenii, însă, pot fi persecutaţi la nesfârşit”, crede Mircea Grigore, care fumează de 30 de ani.