La Curtea de Argeş s-au prezentat la Spital zeci de persoane muşcate de căpuşe

În mai şi iunie, la Urgenţa Spitalului Municipal Curtea de Argeş s-au înregistrat 42 de cazuri de muşcături de căpuşe, potrivit managerului unităţii sanitare, Viorel Popescu. „Nu s-a confirmat, din fericire, niciun caz de îmbolnăvire cu boala Lyme. Persoanele muşcate au fost tratate la Unitatea de Primiri Urgenţe, a fost făcută extracţia căpuşei, apoi tratament, pansat, şi au plecat acasă”, ne-a spus Viorel Popescu.

În Argeş, numărul cazurilor este în creştere, spun oficialii din domeniu, ultimele fiind raportate zilele trecute.

„Ultimii trei pacienți muşcaţi de căpuşe nu au fost internați. Ei au urmat tratament la domiciliu sub supravegherea medicului specialist boli infecțioase. Boala Lyme se confirmă prin analize de laborator care se efectuează de către Institutul Cantacuzino București”, a declarat Luminița Tițu, purtătorul de cuvânt al DSP Argeş.

În ultimii ani numărul celor muşcaţi de astfel de insecte a tot crescut, nu doar oamenii, ci şi animalele având de suferit.

Ce spun medicii

Iată ce vă sfătuiesc medicii în cazul în care aţi avut ghinionul să fiţi muşcat de o astfel de insectă – Căpuşele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie să fie atent să le îndepărteze în întregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin îndepărtarea corpului se elimina riscul de transmitere a bolilor, iar prin îndepărtarea capului se elimina posibilitatea de apariţie la nivel local a unei inflamaţii.

De obicei pacientul nu trebuie să ia măsuri suplimentare, este suficient să îndepărteze atent căpuşa (să se asigure că este completă), să dezinfecteze zona şi să se asigure că nu apare o reacţie în zona respectivă (o infecţie sau inflamaţie). Doar în anumite cazuri este necesar şi un vaccin antitetanic.

 Există persoane care dezvoltă reacţii alergice la căpuşe. Intensitatea lor variază, poate fi moderată, cu doar câteva semne şi simptome prezente, sau poate fi gravă (în cazuri rare, însă) evoluând chiar şi cu şoc anafilactic. Majoritatea afecţiunilor pe care căpuşele le pot determina în organismul uman au ca principale semne şi simptome manifestări asemănătoare gripei: febra, cefalee, greaţă, vomă, mialgii. Simptomele pot debuta încă din prima zi de la muşcătura până la trei săptămâni. Uneori, simptomele sunt însoţite de apariţia unor pete roşiatice la locul leziunii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email