La Curtea de Argeş s-ar putea plăti cea mai scumpă apă din ţară

Cele mai mari tarife din România pentru apă canal sunt percepute de RAJA Constanţa, operatorul care va prelua şi serviciul din municipiul Curtea de Argeş

Aquaterm pregăteşte terenul pentru preluarea gestiunii directe, urmând ca apoi contractul să fie preluat de constănţeni

 

 

O statistică oficială relevă faptul că operatorul regional RAJA Constanţa, cel mai mare din România, furnizează apă şi canalizare la cel mai mare preţ din ţară. Asta îi interesează la maxim pe argeşenii care vor plăti cel mai probabil apa şi canalul la RAJA Constanţa după ce Consiliul Local va delega direct acestei societăţi gestiunea serviciului de apă canal, după ce operatorul local, Aquaterm, va primi serviciul.

Adevarul.ro publică un clasament al operatorilor de apă şi canal din ţară, în funcţie de tarifele percepute. Astfel, 3,77 de lei pentru un metru cub de apă este suma medie practicată în România de companiile care furnizează servicii de apă şi canal.

Cea mai ieftină apă este furnizată la robinetele locuitorilor din Gorj: 2,64 de lei, cu tot cu TVA. Locuitorii din Cluj şi Sălaj sunt, de asemenea, în topul celor care plătesc cele mai mici preţuri pentru furnizarea apei potabile, compania de apă din aceste judeţe facturând 2,87 de lei, cu tot cu TVA, pentru fiecare metru cub de apă înregistrat de contoare. La polul opus, cel mai mare preţ al apei potabile este cel din Buzău, unde compania de apă încasează de la populaţie câte 5,06 lei, TVA inclusă, pentru fiecare metru cub de apă. Tot în limita superioară a clasamentului se mai situează locuitorii din Hunedoara şi Constanţa, unde preţul unui metri cub de apă este de 4,6, respectiv 4,46 de lei.

Cum facturile emise pe numele românilor nu includ doar costurile livrării apei potabile, ci şi cele aferente serviciilor de canalizare, clasamentul întocmit în funcţie de preţul apei se modifică. Astfel, pentru fiecare metru cub de apă consumată şi, mai apoi, ajunsă în sistemul de canalizare, cel mai mic preţ îl au locuitorii din judeţul Prahova: 4,41 de lei, cu tot cu TVA. Urmează locuitorii din Ilfov (4,97 de lei) şi, respectiv, cei din Teleorman (4,97 de lei). În topul clasamentului se află constănţenii (8,78 de lei pe metrul cub de apă şi metrul cub de apă ajuns în canalizare), urmaţi de locuitorii judeţelor Argeş (8,51 lei) şi, respectiv, Dâmboviţa (8,42 de lei). Media preţului pentru un metru cub de apă şi serviciile aferente de canalizare la nivel naţional este de 6,85 de lei, cu tot cu TVA.

Clasamentul preţului la apă canal

 

Iată clasamentul publicat de adevarul.ro, clasament care se bazează pe centralizarea realizată de Apă Canal SA Sibiu, pe baza preţurilor raportate la 1 iulie 2017  –

1.Constanţa, operator  S.C. RAJA Constanţa, tarif apă TVA inclusă  4,46 lei, tarif canalizare TVA inclusă  4.32 lei, tarif apă -canalizare TVA inclusă 8.78 lei

2. Argeş, operator S.C. Apa -Canal 2000 S.A. Piteşti, tarif apă TVA inclusă  4,00 lei, tarif canalizare TVA inclusă  4.51 lei, tarif apă -canalizare TVA inclusă  8.51 lei

3. Dâmboviţa, operator S.C. Compania de apă Târgovişte, tarif apă TVA inclusă  4.15 lei, tarif canalizare TVA inclusă 4.27 lei, tarif apă -canalizare TVA inclusă  8.42 lei

4. Vâlcea, operator  S.C. Apavil S.A, Vâlcea, tarif apă TVA inclusă  4.24 lei, tarif canalizare TVA inclusă  4.08 lei, tarif apă -canalizare TVA inclusă  8.32 lei

5. Buzău, operator Compania de Apă Buzău, tarif apă TVA inclusă  5,06 lei, tarif canalizare TVA inclusă  3.09 lei, tarif apă -canalizare TVA inclusă  8.15 lei.

 

Am încercat să obţinem şi punctul de vedere al RAJA Cosntanţa pe această temă. Am vorbit cu purtătorul de cuvând care ne-a spus că va reveni cu un punct de vedere oficial vis-a-vis de clasamentul publicat de adevarul.ro, dar nu a mai revenit.

Cel mai probabil, la şedinţa Consiliului Local din septembrie se va lua în discuţie aderarea municipiului la Asociaţia de Dewzvoltare Intercomunitară din care face parte şi RAJA Constanţa, urmând ca gestiunea serviciului de apă canal să fie direct delegată societăţii constănţene.

Surpriza, la Aquaterm

Înainte de asta, însă, mai trebuie făcuşi nişte paşi. Vineri, în mod surprinzător, directorul Aquaterm, Gabriel Nastea, a convocat o Adunare Generală a Acţionarilor, AGA care e constituită din Consiliul Local. În mod şi mai ciudat, Nastea a cerut AGA să propună Consiliului Local (?!) rezilierea actualului contract de concesiune a bunurilor, încheiat între Consiliul Local şi Aquaterm, şi delegarea directă a gestiunii serviciului de apă canal către Aquaterm. Consilierii şi-au dat ochii pe spate, căci nu au înţeles nimic din ce a povestit juristul societăţii, Răzvan Bădescu, acolo, şi nici care e treaba cu un contract „nul de drept”, cum a zis acesta, dar în vigoare şi în baza căruia s-au dat bani de la Primărie pentru investiţii. Asta este însă o problemă pe care doar justiţia o va rezolva.

 

În discuţie au intervenit aleşii locali mai vechi, care au reuşit să încurce lucrurile cu totul. Totuşi, la final, AGA a aprobat ca rezilierea contractului de concesiune să fie adusă la cunoştinţa Consiliului Local iar delegarea directă a gestiunii serviciului de apă canal să fie făcută tot de acesta. Şmecheria pare asta – după ce Aquaterm ia serviciul, Consiliul Local sau directorul Nastea poate să rezilieze contractul, iar RAJA Constanţa să-l preia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email