La Curtea de Argeş, rahatul este aruncat direct în râu

Deşi ne aflăm în anul 2015, în continuare în municipiul Curtea de Argeş există o mulţime de străzi neasfaltate sau fără canalizare menajeră. Mai grav este faptul că din cauză că nu beneficiază de aceste condiţii minine de civilizaţie, cetăţenii s-au adaptat „din mers” şi chiar au găsit diverse soluţii, unele nu tocmai ortodoxe, pentru a suplini lipsa unei canalizări. Astfel, mai mulţi locuitori deversează canalizarea menajeră chiar în râul care trece prin mijlocul municipiului, fără să se gândească la consecinţe. Sunt şi unii care au fose septice pe care şi le golesc pe cheltuiala lor, aşa cum e civilizat, dar ceilalţi, destul de mulţi, aruncă rahatul direct în râu. Faptul că o stradă importantă pentru oraş, fie şi numai datorită taxelor şi impozitelor pe care locatarii le plătesc, nu are canalizare, e o imensă bilă neagră la adresa administraţiei locale.

Recent am primit la redacţie mai multe sesizări potrivit cărora unii dintre proprietarii caselor aflate pe strada Progresului din municipiul nostru deversează canalizările în râul care trece prin mijlocul oraşului. În ciuda faptului că în zonă nu se văd conducte, mirosul îngrozitor de resturi menajere te face să strâmbi din nas şi îi cam dă de gol pe cei care locuiesc acolo. Asta ca să nu mai vorbim de apa murdară, plină de pungi de plastic, pet-uri ori alte deşeuri. La o scurtă plimbare pe strada respectivă nu am văzut nici măcar un singur locuitor, aceştia fiind „ascunşi” după porţile caselor impunătoare. Doar o singură femeie care deţine o proprietate în zonă ne-a spus, în doar câteva cuvinte, că acolo nu există canalizare. „Nu este canalizare pe strada aceasta. Mai multe nu pot să spun că nu vreau să mă pun rău cu vecinii. Nu ştiu ce se întâmplă cu apa de la toaletă. Oricum eu nu am nimic aici”, a spus şoptit femeia, după care şi-a văzut de treburile gospodăreşti.

Problema este cu atât mai gravă, având în vedere faptul că în apropiere, chiar în albia râului, există un izvor de unde foarte mulţi argeşeni iau apă pe care o consumă acasă. Aceştia nu ţin cont de faptul că izvorul este înconjurat de bălării înalte, iar mirosul şi mizeria din apropiere transformă locul într-un adevărat focar de infecţie. „Am mai luat apă de aici. Nu este prima dată şi nu am avut probleme. E adevărat că e multă mizerie în zonă, dar dacă nu am păţit nimic… Miroase foarte urât. Cred că sunt canalizări care se varsă direct în râu, dar nu ştiu ce să spun”, ne-a spus un bărbat care umplea câteva bidoane cu apă la izvor.

Fecale plimbate pe sub nasul turiştilor

Şi asta nu e tot. Râul trece prin mijlocul municipiului, la doar câţiva metri de Mănăstirea Curtea de Argeş, loc vizitat anual de zeci de mii de turişti. Acestora practic nu le vine să creadă în ce fel arată albia râului, care este plină de buruieni şi gunoaie. „Arată îngrozitor. Apa este murdară şi plină de gunoaie. Păcat că cei de aici nu se ocupă mai mult de curăţenie. Şi în plus miroase urât, a canal”, au spus mai mulţi turişti care au vizitat Mănăstirea Curtea de Argeş. Sigur că mirosul este pestilenţial, pentru că, chiar dacă nu se văd, fecalele se plimbă pe sub nasul turiştilor veniţi să se roage la Mănăstire.

Când e caniculă este aproape imposibil să te apropii de malul râului, miasmele venite dinspre apă îndepărtând pe toată lumea. Culmea este că reprezentanţii administraţiei locale ştiu de această situaţie şi spun că nu e singura de acest fel la Curtea de Argeş.

„Nu ne-a sesizat nimeni!”

La rândul său, primarul Nicolae Diaconu a recunoscut că în municipiul Curtea de Argeş există astfel de situaţii. „Da, ştiu că mai sunt astfel de probleme şi nu doar acolo, ci şi pe alte străzi din municipiu. Cu timpul vom rezolva şi aceste probleme. De multe ori le-am explicat oamenilor să-şi facă un bazin de decantare în curte, asta pentru a nu mai ajunge mizeria pe şanţ ori în râu”, a declarat edilul. De asemenea, reprezentanţii Biroului de Mediu, cadrul Primăriei municipiului susţin că până acum nu au primit nici măcar o sesizare în ceea ce priveşte problemele existente pe strada Progresului. „Noi nu am primit nimic, nicio sesizare. Însă, să ştiţi că sunt foarte greu de prins cei care fac aşa ceva. Mulţi motivează că deversează doar canalizarea pluvială şi nu poţi să faci nimic. Spun că e apa de la ploaie şi e greu de demonstrat că au şi canalizarea menajeră. În cazul în care vom constata că anumiţi cetăţeni deversează canalizarea în râu, îi vom sancţiona pe aceştia cu amenzi”, au declarat reprezenanţii Biroului de Mediu.

E ciudată afirmaţia acestora atâta vreme cât mai mulţi cititori ne-au spus că au reclamat problema la Biroul de Mediu şi nu o singură dată.

 

Până ca autorităţile locale vor găsi soluţiile potrivite pentru rezolvarea acestei probleme, argeşenii, dar şi turiştii care încă mai vin la Curtea de Argeş, vor fi nevoiţi să suporte mirosul greu şi insuportabil care provine chiar din apa râului, riscând chiar să se îmbolnăvească, întreaga albie fiind un adevărat focar de infecţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email