La Curtea de Argeş, pregătiri pentru înmormântarea Regelui Mihai

Regele Mihai a murit marţi la reşedinţa sa din Elveţia, şi va fi înmormântat la Curtea de Argeş, în Necropola Regală, alături de Regina Ana. „Deocamdată nu am vorbit cu nimeni despre înmormântare. Noi suntem pregătiţi, şi vom afla mai multe după întâlnirea pe care o vom avea-o cu reprezentanţii Casei Regale şi ai Arhiepiscopiei”, ne-a spus primarul Constantin Panţurescu.

Ceremonie fastuoasă

„Încă de anul trecut, cu mult înainte să se întâmple decesul reginei Ana, am avut discuții cu reprezentanții Casei Regale asupra unui posibil scenariu în cazul morții unui membru marcant. Avem un plan discutat, iar în linii mari regele ar urma să fie adus cu trenul la gara din Curtea de Argeș. Cu participarea armatei, cortegiul funerar ar străbate Bulevardul Basarabilor spre Necropola Regală”, ne-a declarat anterior consilierul arhiepiscopal Caliopie Ichim, starețul mănăstirii Curtea de Argeș, care a adăugat că la înmormântarea regelui va fi o ceremonie fastuoasă. „Înmormântarea reginei Ana a fost un exercițiu pentru ceea ce va urma. Ambele morminte din interiorul necropolei au fost gata încă de anul trecut”, a explicat consilierul arhiepiscopal Caliopie Ichim.

Necropola a fost gândită de ÎPS Calinic după un dialog cu Regele Mihai

Slujba de înmormântare a reginei Ana a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Calinic Ahiepiscop al Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Nifon, Arhiepiscop şi Mitropolit al Târgoviştei şi de Înaltpreasfinţitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, răspunsurile liturgice fiind date de corala preoţilor din Eparhia Argeşului şi Muscelului. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost purtat pe braţe de opt militari ai Regimentului de Gardă în aplauzele celor prezenţi şi în sunetul trompetei, după care a fost aşezat în cripta din dreapta intrării în nouă Catedrală Arhiepiscopală şi Necropolă Regală. „Această nouă construcție a fost gândită de ÎPS Calinic după un dialog cu Regele Mihai. Dânsul a înțeles că este nevoie de o altă construcție pentru a crea locuri noi de veci. Noua Catedrală, închinată Sfintei Mucenițe Filoteea și Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, este construită în cruce greacă înscrisă, cu brațele egale datorită conformației aproape pătrate a terenului. În interiorul Catedralei s-a hotărât amenajarea unui spațiu special destinat moaștelor Sfintei Mucenițe Filoteea, care vor fi mutate din paraclisul arhiepiscopal. Arhitectura noului edificiu pornește de la modelul Bisericii Voievodale Sfântul Nicolae Domnesc, iar la intrare are un plan semicircular, unde sunt 12 morminte (6 în dreapta și 6 în stânga). Necropola este construită dintr-o cărămidă aparentă, care nu se va tencui. Aceasta va fi chituită și protejată de un lac special. Noua catedrală iese în evidență prin structura și materialele folosite, fiind o construcție unicat dominată de bolți care vor crea un ecou special”, a încheiat consilierul arhiepiscopal Caliopie Ichim.

Regele Mihai, descendentul celor mai importante familii regale

Regele Mihai s-a născut la Sinaia, fiind fiul principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) și al prințesei Elena. Din partea tatălui este nepot al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, iar din partea mamei nepot al regelui Constantin al Greciei. Astfel, Mihai al României este descendentul celor mai importante familii regale și imperiale ale Europei, printre ele numărându-se familiile regale britanică, rusă și habsburgică, strămoși direcți ai săi fiind țarii Nicolae I și Alexandru al II-lea al Rusiei, regina Victoria a Marii Britanii, împărați habsburgi, regi ai Prusiei și Portugaliei. Este stră-strănepot al reginei Victoria a Marii Britanii atât pe filieră maternă, cât și paternă. Este văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email