La Curtea de Argeş mor mai mulţi bărbaţi decât femei

Raportat la anul 2000, modificările procentuale ale populației municipiului Curtea de Argeș înregistrează un trend continuu descendent cu o rată medie anuală de scădere de 4,2%. Caracteristicile principale care au determinat această tendință de scădere a populației de la nivel naţional au fost fie scăderea natalității, îmbătrânirea populației, fie fenomenul migrației care este influențat de o serie de factori economici, politici, sociali și de mediu, potrivit statisticilor oficiale.

În perioada 2000-2018, populația cu domiciliu din municipiul Curtea de Argeș, a înregistrat un trend descendent, în varianta optimistă se estimează o scădere ușoară a populației cu domiciliu cu 6,5% până în 2030, faţă de anul 2018. La polul opus în varianta pesimistă se prognozează o scădere mult mai accentuată a populației până în 2030, cu 15,2% comparativ cu anul 2018.

Din numărul total de locuitori din municipiul Curtea de Argeș, o pondere de 74,2% este reprezentată de populația cu vârstă cuprinsă între 15-64 ani, 14,5% de populația vârstnică și doar 11,4% din populația municipiului cu vârstă cuprinsă între 0 și 14 ani, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

În anul 2018 datele arată o populație adultă mult mai numeroasă comparativ cu cea tânără, find prezent fenomenul de îmbătrânire demografică existent atât la nivel județean, cât și național. Acest fapt se datorează ratei natalității care este în continua scădere și a ratei mortalității în creştere, ceea ce duce la o rată a sporului natural negativ. De asemenea datele oficiale relevă o rată a mortalității mult mai ridicată în rândul persoanelor de sex masculin, chiar dacă bărbaţii sunt mai puţini decât femeile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email