La Curtea de Argeş, mai ceva ca la Pisa!Un bloc s-a înclinat şi se scufundă

Multe şi mari sunt „minunile” care se petrec la Curtea de Argeş, dar cea despre care veţi afla în rândurile de mai jos e mai ceva ca în Italia, la Pisa! Un bloc din centrul municipiului, construit în 1985, se înclină încet, încet, şi e în mare pericol să se prăbuşească. Specialiştii spun că cel mai probabil fundaţia s-a rupt, iar sub bloc s-a căscat un hău care poate să-l înghită

Aleea căzătoare

Dan Constantinescu este inginer constructor cu 40 de ani experienţă în şantiere din toată Europa. Bucureştean, căsătorit cu o argeşeancă, s-a mutat la Curtea de Argeş, în blocul E 19 de pe strada Matei Basarab, imediat cum a ieşit la pensie. Spune că oraşul îi place, dar mai sunt multe lucruri de făcut aici. De câtva timp a observat că blocul în care locuieşte are o problemă şi a sesizat acest lucru şi la Primărie. „Placa de beton de la intrarea în bloc s-a fisurat şi a început să se scufunde. E un adevărat pericol, pentru că situaţia se agravează pe zi ce trece”, ne-a spus inginerul Constantinescu. Domnia sa a făcut prima petiţie la Primărie în octombrie 2014. „În ultimii 10 ani placa betonată a aleii de intrare în bloc s-a fisurat şi a început să se scufunde coborând dinspre latura legată de bloc pe o înălţime de circa 20 de centimetri. Corespunzător partea ridicată a plăcii are denivelări de până la 10 centimetri. Prin grija unor locatari ai blocului acum 2-3 ani s-au plombat golurile create cu mixtură asfaltică fără a se face o nivelare corespunzătoare. Ceea ce ne îngrijorează este coborârea continuă a plăcii, ceea ce denotă că sub placă umplutura s-a tasat sau nu mai există fiind subspălată. Fenomenul poate deveni periculos dacă intrarea apei din precipitaţii prin crăpăturile existente, dintre care cea mai importantă este rostul creat între placă şi fundaţia blocului, nu spală materialul din fundaţia blocului creând în zona fundaţiei un gol care poate pune în pericol stabilitatea tronsonului scara B. Denivelările create pe calea de acces spre intrarea în bloc sunt deranjante şi pentru circulaţie şi pot provoca accidente.

Vă adresăm rugămintea de a dispune specialiştilor primăriei să investigheze situaţia creată (cauza care a determinat producerea fenomenului), dacă există riscuri potenţiale de a se crea un pericol public (…) şi de a reface calea de acces în virtutea obligaţiilor primăriei de deţinător al spaţiilor comune din exteriorul blocului de locuinţe”, scriu locatarii în memoriul adresat primarului Nicolae Diaconu.

Problema, pasată la SPGC

Răspunsul pe care argeşenii l-au primit la petiţia de anul trecut a fost cel puţin ciudat. „Urmare a adresei referitoare la scufundarea continuă a plăcii betonate de la intrarea în bloc vă mulţumim pentru informarea făcută şi vă comunicăm că cererea dvs. a fost remisă spre soluţionare competentă Serviciului Public de Gospodărie Comunală”, scriu edilii. Blocul E9 se află la 100 de metri de Primărie, dar, spun locatarii, având în vedere răspunsul primit e clar că nimeni nu s-a deplasat la faţa locului să vadă despre ce e vorba, şi din acest motiv au pasat responsabilitatea la SPGC. Oamenii au revenit cu o nouă adresă, au explicat din nou, pe larg, problema şi au primit un nou răspuns, mai năucitor chiar decât primul. „(…)ne exprimăm regretul că până în prezent nu a fost reabilitată aleea de la intrarea în bloc, aceasta deoarece nu a funcţionat staţia de asfalt din municipiu. Odată cu punerea în funcţiune a staţiei de preparare a asfaltului se va trece la reabilitarea aleii (…)”.

Funcţionari, treziţi-vă!

Deci. Oamenii spun că blocul e în pericol să se scufunde, că aleea s-a spart şi se scufundă la rându-i probabil din cauza faptului că sub placa betonată nu mai e nimic în afara unei gropi imense, dar cei din Primărie îi informează, senini, că aleea va fi asfaltată, şi că regretă că nu a fost reparată până acum. Exact ca în oraşul lui Urmuz.

Locatarii cer sprijinul municipalităţii pentru remedierea problemei care ar putea deveni catastrofică la Curtea de Argeş, dar administraţia locală „regretă” că nu a funcţionat staţia de asfalt ca să repare aleea! Păi asta e problema, de ce aleea se tot sparge, ce e sau ce nu mai e sub ea. Serviciul de Gospodărie poate turna două lopeţi de asfalt şi gata.

 

În blocul E 19 locuiesc 30 de familii, e foarte aproape de stradă şi de trotuare, şi e înconjurat de maşini parcate. Cine îşi asumă responsabilitatea dacă, într-o zi, după multe petiţii neluate în serios la Primărie, blocul s-ar prăbuşi?! Probabil că nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email