La Curtea de Argeş e mare nevoie de un cimitir. Cum se poate înfiinţa unul privat.

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului nu e de acord cu înfiinţarea cimitirelor private, este poziţia oficială a Patriarhiei Române, poziţia la care evident aderă şi Arhiepiscopia noastră. După cum aţi aflat din ziarul nostru de ieri, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a participat luni la şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală din București, iar ieri au fost făcute publice primele hotărâri adoptate. Printre ele este şi cea referitoare la noua lege privind cimitirele. „Sfântul Sinod a luat act cu îngrijorare de adoptarea Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, act normativ deficitar şi ambiguu în multe privinţe, având ca principală motivaţie crearea cadrului legislativ pentru înfiinţarea de cimitire private, de către operatori economici, dar care nu reglementează corespunzător problemele generate prin noutăţile aduse. De aceea, Sfântul Sinod solicită Guvernului şi Parlamentului României să amâne intrarea în vigoare a acestei legi în vederea modificării şi completării acestui act normativ”, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
Ce zice legea
Legea menţionată prevede, la articolul 4, că „cimitirul se poate află în proprietatea publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, a cultelor religioase legal recunoscute sau a unităților locale de cult/biserici în situația cimitirelor confesionale, în proprietatea operatorilor economici, asociațiilor sau fundațiilor, cât și în proprietatea unui alt stat, cu respectarea tratatelor la care România este parte”.   În documentațiile de urbanism sunt cuprinse condițiile referitoare la înființarea cimitirului, iar realizarea și extinderea oricăror construcții sau a infrastructurii cimitirului se fac după obținerea autorizației de construire eliberate în condițiile legii. 
La înființarea cimitirului, proprietarul este obligat să asigure drumurile interioare și aleile; sală de ceremonii funerare; spațiul tehnic care să asigure temperatura de până la 15°C, premergător ceremoniei funerare; existența unei surse de apă utilizabile; WC-uri; spațiul amenajat corespunzător pentru depozitarea gunoiului; spații verzi, arbuști, copaci pe marginea drumurilor și aleilor.   
Nu mai sunt locuri la Sf. Îngeri
De câţiva ani autorităţile spun că la cimitirul Sf. Îngeri nu mai sunt locuri, drept pentru care aleşii locali au decis să înfiinţeze un cimitir nou, pe strada Valea Iaşului, în apropierea staţiei Transgaz. Discuţia referitoare la noul cimitir este veche, din 2009, numai că în cinci ani edilii nu au reuşit să înceapă nimic. Nu a fost luată nicio autorizaţie, nu s-a făcut nicio delimitare, nimeni nu a făcut nimic, iar la întrebările legate de evoluţia lucrurilor din acest punct de vedere am obţinut doar ridicări din umeri. Cei care cer insistent înfiinţarea unui cimitir în zona de nord a municipiului sunt preoţii de la parohiile Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi Sf. Vasile cel Mare, situate pe străzile Valea Iaşului şi Albeşti. Potrivit unei hotărâri a Consiliului Local de acum cinci ani, noul cimitir va avea 12150 de metri pătraţi, suprafaţă ce face parte acum din islazul Glamee, şi va fi administrat de municipalitate prin Serviciul Public de Gospodărire Comunală.  Dacă administraţia locală nu se mişcă repede, în sensul că are aceeaşi atitudine ca şi până acum, un argeşean cu spirit de întreprinzător poate să înfiinţeze un cimitir la Curtea de Argeş. Acum se poate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email