Cerșetoria este o problema comună în multe orașe din România, inclusiv în Curtea de Argeș. În timp ce unii cerșetori sunt oameni care au nevoie de ajutor, există și multe persoane care cerșesc din motive nejustificate.
Aceștia din urmă pot fi oameni care au ales aceasta cale pentru a face bani ușor, sau pot fi oameni care sunt exploatați de către rețele de traficanți de persoane. În ambele cazuri, cerșetoria poate fi o sursă de venit pentru aceste persoane, dar poate avea și efecte negative asupra comunității.
Asta se întâmplă și în municipiul nostru. Sunt unii cerșetori, persoane în vârstă, care fac asta de zeci de ani, au locul lor în care cer bani instituindu-se astfel ”cerșetoria în puncte fixe”. Pe Bulevard, sunt cel puțin cinci puncte, iar în week-end chiar mai multe mai ales în zona Mănăstirii. ”Povestea” pe care o spun este cam la fel – nu au bani de mâncare sau de medicamente, nu au casă, nu au rude apropiate, etc.
Sunt însă și copii care se plimbă pe stradă și cer bani trecătorilor, iar aceștia sunt, de obicei, supravegheați discret de părinți ori de alte persoane mature care stau la umbră, la vreo terasă, și îi urmăresc pe cei mici, iar copiii merg și le dau banii pe care îi primesc din milă. Am întrebat mai mulți copii dintre cei care cerșesc, de unde sunt și ne-au spus că sunt din comunitățile de rudari din zonă.
Dacă nu primesc nimic, cerșetorii pot deveni agresivi, înjură și blesteamă pe cei care nu le dau bani.
Pai si primaria nu organizează o licitație pentru închiriere? Sau astea merg pe sub mana?