La Curtea de Argeş, viaţa e o aventură – Pericolele ne pândesc de sus şi de jos

Iarna, în municipiul Curtea de Argeş pericolele ne pândesc la tot pasul. Poţi să-ţi rupi picioarele pe zăpada necurăţată de pe trotuare sau te poţi trezi cu un ţurţure de gheaţă direct în cap. Aceştia atârnă pe clădiri şi nimeni, nici un proprietar de imobil nu pare interesat să îi dea jos. Astfel, argeşenii păşesc cu mare grijă pe stradă zilele acestea pentru că pericolul pândeşte şi de sus şi de jos. Foarte multe blocuri nu au opritoare de zăpadă şi burlane, iar ţurţurii fac legea pe acoperişuri. „Am văzut că s-au format ţurţuri foarte mari pe marginea acoperişurilor. Dacă îţi cade unul de acela în cap nu mai ai scăpare. Trebuia să se ocupe cineva şi de problema aceasta. Am văzut cazuri foarte multe în care oamenii au ajuns la spital cu capul spart, alţii chiar mai rău din cauza acestor ţurţuri”, spune Nelu Naum, din municipiu.
Gheaţa de pe trotuare – pericolul de jos
Oamenii spun că o mare parte din vină le aparţine celor care au construit acoperişurile la blocuri, dar au omis să monteze opritoare de zăpadă şi burlane. „Toate acoperişurile astea cred că sunt făcute fără autorizaţie. Cei care le-au construit trebuiau să le monteze burlane ca să scurgă apa. Atunci nu se mai formau ţurţuri. Însă, fiecare face ce vrea în acest municipiu şi nimeni nu ia nici o măsură”, spune Cosmin Badea. Locatarii spun că la multe blocuri nu au mai fost montate burlane din cauza lipsei banilor. „Când am construit acoperişul, pentru că ne ploua în casă, mai ales la etajele 4 şi 3, nu am mai avut bani şi pentru burlane. Şi atunci de abia am strâns banii ca să facem acoperişul, pentru că cei care locuiesc la primele etaje nu prea au fost de acord să dea, pentru că ei nu aveau probleme. Le-am făcut şi noi aşa cum am putut. Acum ca să montăm aşa ceva ne costă peste 1.000 de lei. Vă daţi seama că trebuie să vină muncitorii să monteze schela, să plătim burlanele şi manopera”, spune un argeşean, care locuieşte pe strada 1 Decembrie 1918.
Ţurţurii, pericolele de sus
Argeşenii sunt nevoiţi să meargă cu grijă pe stradă în aceste zile pentru a evite nenorocirile care se pot întâmpla. „Cum se încălzeşte un pic vremea e pericol mare. Eu evit să merg pe lângă blocuri sau să parchez maşina aproape de streaşină. Cine răspunde dacă se întâmplă ceva rău?”, se întreabă Gabriel Oprescu. Pe lângă ţurţurii de sus, argeşenii trebuie să aibă grijă şi de gheaţa formată pe trotuare. Persoanele în vârstă sunt cele mai expuse pericolului, pentru că pot aluneca foarte uşor şi se pot răni. „În unele zone au mai curăţat, dar în altele e numai gheaţă. Îmi este frică să şi ies din casă, pentru că în cartier nu a curăţat nimeni. Asta mai îmi trebuie acum să îmi rup vreo mână sau un picior. La vârsta mea cu greu se mai sudează oasele”, spune Elena Dragomir, în vârstă de 73 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email