La Curtea de Argeş se vor vinde doar miei sacrificaţi în abatoare autorizate

Nici în acest an, în pieţele din municipiul Curtea de Argeş nu se vor sacrifica miei. Spaţiile din piaţa Centrală nu se ridică la standardele cerute de Uniunea Europeană şi din această cauză nu se poate obţine nici măcar o autorizaţie pentru funcţionarea unui abator temporar. „La fel ca în ultimii doi ani de zile miei nu se vor putea tăia în piaţă. Noi vom amenaja totuşi în stand unde comercianţii vor putea vinde miei deja sacrificaţi în abatoare autorizate. Aceştia trebuie să prezinte actele, iar carnea să fie ştampilată. Standul va fi deschis de miercuri până sâmbătă. Din câte am vorbit cu unii comercianţi, preţul kilogramului de carne va fi de 18 lei. În funcţie de numărul comercianţilor preţul ar mai putea scădea uşor. Însă, în niciun caz preţul nu va fi de 30 de lei pe kilogram, aşa cum se întâmplă în alte părţi”, ne-a spus Ana Hiru, directorul Serviciului Public Pieţe, Târguri şi Oboare.
Fără miei la vânzare în hala de carne
Conform prevederilor legale şi normelor stabilite de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, mieii de Paşti pot fi sacrificaţi pentru comercializare doar în abatoare specializate şi avizate. Comercianţii din hala de carne din Curtea de Argeş spun că nu vor aduce miei în această săptămână. „Nu am adus de câţiva ani de zile miei pentru Paşti. Nu vreau să mă complic cu aşa ceva. Este foarte mare bătaie de cap. Nu există în zonă un centru de sacrificare a mieilor, din păcate. Am înţeles că vor veni comercianţi care vor vinde miei la sfârşitul săptămânii”, ne-a spus unul dintre proprietarii unui spaţiu comercial din hala de carne.
Vânzătorii spun că dacă ar aduce miei sacrificaţi în abatoare autorizate, preţul cărnii ar fi foarte mare. „Dacă aducem din abatoare, carnea ar fi foarte scumpă şi vă daţi seama că nu prea am face vânzare. Ar trebui să plătim transportul, dar şi alte taxe care ne-ar obliga să mărim preţurile. Oricum oamenii nu prea au bani. Ar fi bine dacă ar exista mai aproape un abator. Probabil că vom aduce şi noi pastramă de oaie sau de berbecuţ”, ne-a spus un alt comerciant.
Un miel de 10 kilograme costă 200 de lei
Miei care vor fi sacrificaţi la domiciliu vor putea fi consumaţi doar de către membrii familiei. Însă, mulţi argeşeni spun că le va fi foarte greu să cumpere un miel întreg pentru masa de Paşti. „Ştiu că nu se aduc miei în hală. Sincer nici nu aveam cu ce să cumpăr. Un miel de 10 kilograme costă 200 de lei şi nu-mi permit. Aş lua jumătate de miel, că aşa e obiceiul. Ar trebui să aducă şi carne pe care să o vândă la kilogram, nu doar miei întregi”, ne-a spus  Marian Savu, din municipiu. Alţi argeşeni spun că vor cumpăra miei de la ţăranii din zonă. „Am pe cineva la Corbeni şi îmi aduce. Îl iau şi mai ieftin şi îmi convine. Oamenii sunt mulţumiţi că mai fac şi ei un ban. Nu îi lasă să vândă în piaţă pentru că nu au fost tăiaţi în abatoare. Am cumpărat mereu şi nu am avut probleme”, spune un alt argeşean.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email