La Curtea de Argeş problemele majorităţii au fost rezolvate. A venit vremea romilor.

Cică la Curtea de Argeş trăiesc cam 80 de familii de romi, după cum aflaţi dintr-un material publicat în paginile ziarului nostru de astăzi. Pentru aceste familii „legale” şi pentru multe altele „ilegale” autorităţile locale stabilit o „strategie de îmbunătăţire a situaţiei romilor din Curtea de Argeş”, iar amănunte aflaţi din articolul despre care am scris mai sus.

Pe mine mă nedumereşte altceva. Să se fi rezolvat toate problemele pe care le au argeşenii de altă etnie la Curtea de Argeş şi a venit vremea să elaborăm o strategie de genul celei mai sus menţionate?! Mă gândesc la faptul că poate şi Serviciul Social are multă treabă cu nefericiţii de orice etnie, inclusiv romă, dar totuşi şi-a găsit timp şi pentru asta. Demn de laudă, nu?! Poate că nu.

Sunt la Curtea de Argeş mulţi copii care au părinţii plecaţi din ţară, care au părinţii beţivi şi care nu au grijă de ei, sunt la Curtea de Argeş bătrâni singuri, care nu au după ce bea apă şi care nu vorbesc cu nimeni luni în şir. Sunt multe cazuri sociale care au nevoie disperată de asistenţii sociali de la Primărie, sunt persoane cu handicap sau foarte sărace care ar putea trăi un pic mai bine dacă Serviciul Social s-ar implica mai mult.

Eu cred că romii sunt discriminaţi pozitiv la Curtea de Argeş. Nu numai aici, e drept, dar ce se întâmplă aici ne doare cel mai tare. Probabil că aţi trecut prin piaţa centrală şi v-aţi „lovit” întâmplător de o cetăţeancă romă, apoi aţi constatat că v-a dispărut portofelul. E posibil să fi trecut pe străduţa din apropierea gării şi să fi văzut mesele întinse pe stradă direct de cetăţenii romi care locuiesc acolo. Se prea poate să vă fi astupat urechile îngroziţi când, trecând pe stradă, aţi asistat la o ceartă între două familii de romi. Nimeni nu face nimic, nimeni nu zice nimic. Ne purtăm cu romii aşa cum ne purtăm cu toţi ceilalţi, ba chiar ceva mai frumos, pentru că ne e teamă, iar ei profită de spaima noastră. Toată lumea vorbeşte acum de drepturile romilor, de ce putem face pentru ei şi cu ei, dar prea puţine se spun despre drepturile noastre, ale celorlalţi, care nu am avut „norocul” să ne naştem romi.

Toată povestea asta cu strategia de îmbunătăţire a situaţiei romilor mi se pare, scuzată să-mi fie expresia, o frecţie pe un picior de lemn. Cred că ar trebui altfel procedat, altfel ar trebui făcut şi, mai ales, după ce rezolvăm celelalte probleme, ale majorităţii. Suntem de acord că romii suferă ca toată lumea de pe urma crizei, a lipsei locurilor de muncă, şi vorbim aici de cei care îşi pun astfel de probleme, au necazuri şi copii mulţi pe care îi cresc cu greu. De ce trebuie să scriem pe hârtie nişte lucruri, care nici nu cred că vor fi puse în practică, pe de-o parte, din cauza sistemului, pe de alta, pentru că romii nu vor marşa la acest proiect?!

Da, romii o duc greu, la fel ca ceilalţi argeşeni, de alte etnii. Problemele sunt aceleaşi, bani puţini, străzi proaste, gunoi scump, impozite mari. De ce pentru ei trebuie să facem o strategie să le îmbunătăţim viaţa, şi pentru noi nu?! Nu e suficient să facem o singură strategie pentru toţi?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email