Deşi mai sunt trei săptămâni de zile până la apropierea Sfintelor Sărbători de Paşte, în municipiul Curtea de Argeş nu există un loc special amenajat pentru sacrificarea mieilor. Spaţiul din Piaţa Centrală nu se ridică la standardele cerute de Uniunea Europeană şi din această cauză nu se poate obţine nici măcar o autorizaţie pentru funcţionarea unui abator temporar. „La Curtea de Argeş nu există un abator şi în mod cert aici nu se vor sacrifica miei. Comercianţii pot vinde în hală carne de miel doar dacă fac dovada faptului că aceştia au fost sacrificaţi în abatoare specializate. Oamenii trebuie să prezinte un certificat sanitar-veterinar, să aibă carnea ştampilată. Ne gândisem la posibilitatea realizării unui abator temporar, dar pentru că Uniunea Europeană cere anumite condiţii am renunţat la acest lucru”, a explicat Ana Hiru, directorul Serviciului Public Pieţe, Târguri şi Oboare.
Mieii pot fi sacrificaţi doar în abatoare autorizate
Mieii sacrificaţi la domiciliu vor putea fi consumaţi doar de către membrii familiei. Conform prevederilor legale şi normelor stabilite de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, mieii de Paşti pot fi sacrificaţi pentru comercializare doar în abatoare specializate şi avizate. În judeţul Argeş nu funcţionează abatoare pentru ovine şi caprine, aşa că a fost acceptată o derogare de la prevederi. Direcţia Sanitar Veterinară Argeş a decis să aprobe tăierea mieilor pentru comercializare în abatoare autorizate pentru tăierea bovinelor şi porcinelor. Chiar şi aşa, crescătorii de oi care vor dori să comercializeze carne de miel vor întâmpina câteva probleme, pentru că în judeţul nostru nu sunt decât 5 astfel de abatoare. Unul este la Câmpulung Muscel, altul este la Rucăr, încă unul este situat la Costeşti şi alte două funcţionează la Bascov. Cei care vor tăia miei în afara abatoarelor autorizate nu au voie să vândă carnea. Dacă fac acest lucru, cei depistaţi vor fi sancţionaţi conform legii.
Carnea de miel se vinde cu 15 lei kilogramul
Preţul cărnii de miel a ajuns în Argeş în această perioadă la 15 lei pe kilogram. Comercianţii din hala de carne din Curtea de Argeş au părerile împărţite atunci când vorbesc despre comercializarea mieilor. „Eu nu cred că o să aduc carne de miel, pentru că aş fi nevoit să o comercializez la un preţ destul de ridicat. Pentru că nu avem voie să sacrificăm mieii aici trebuie să îi aduc de la abator şi de aceea îi vom putea aduce la preţuri mari, poate chiar 16-17 lei kilogramul. După ce că lumea nu are bani în perioada aceasta nu are rost să aducă”, ne-a spus M.O., unul dintre comercianţii din hală. Alţi comercianţi spun că vor aduce carne de miel, dar nu în cantităţi mari. „Da aducem carne de miel, dar peste câteva zile nu acum. O să cumpărăm de la abatoarele autorizate din judeţ, dar nu vom aduce multă carne. Părerea mea este că trebuia amenajat şi aici în apropiere un astfel de loc unde să fie sacrificate animalele. Anul trecut nu s-a comercializat carne de miel în hală şi oamenii au fost foarte nemulţumiţi această situaţie”, ne-a spus o altî vânzătoare din hală.
Pe locuitorii din Curtea de Argeş îi nemulţumeşte situaţia
Însă, cei mai afectaţi de această situaţie sunt locuitorii municipiului Curtea de Argeş, care se plâng că nu vor avea multe posibilităţi pentru a cumpăra un miel de Paşti. „Ţin minte că anul trecut nu am găsit miei aici în hală. Am înţeles că nu au avut voie să taie miei aici şi de aceea nu au fost nici la vânzare. Este inadmisibil ce se întâmplă în acest oraş. De ce nu se face şi la noi un loc special amenajat pentru a se tăia mieii? În fiecare an ne confruntăm cu această situaţie şi nimeni nu face nimic”, a spus Vasile Niţulescu, din Curtea de Argeş. De aceeaşi părere este şi Marian N., din Curtea de Argeş care spune: „Nu înţeleg de ce se ajunge la această situaţie. Mai bine i-ar lăsa pe oameni să taie mieii care şi aşa se vând. Păi anul trecut, erai întâmpinat la intrarea în hală de anumite persoane care căutau clienţi pentru a vinde carnea de miel. Îi aveau în maşini parcate prin apropiere şi îi vindeau. Oare aceşti oameni respectau normele în vigoare? Neapărat cineva trebuie să facă ceva în acest sens, pentru că situaţia oricum se va repeta şi anul acesta”.