La Cicăneşti, şase urşi au atacat doi oameni

Doi săteni din Cicăneşti au avut neplăcuta surpriză să se întâlnească, luni dimineaţa, cu o ursoaică însoţită de cinci pui pe drumul care leagă această comună de Şuici. „Mergeam pe drum, spre o exploatare forestieră, şi ne-am trezit în faţa noastră cu şase urşi, o ursoaică şi cinci pui mari. I-am văzut cam la 20 de metri în faţă, iar eu, de frică, m-am urcat în primul copac pe care l-am văzut în faţa ochilor. Cel cu care eram avea o drujbă, a pornit-o şi a îndreptat-o spre urs, ca să scape. Ursoaica dacă a văzut că nu ajunge la mine s-a repezit la omul cu care eram. El avea drujba în mână şi a pornit-o, şi ursoaica a fugit. Era mâncat dacă nu avea drujba, iar dacă eram într-un pârâu din apropiere, pe unde trebuia să trecem, ne omorau”, ne-a povestit unul din cicăneştenii care s-au întâlnit cu urşii. Nu e prima dată când un sătean din această localitate are parte de o astfel de experienţă, numai că cei doi au avut, până la urmă, noroc. Un consătean de al lor, Constantin Badea, s-a luptat cu un urs şi abia a reuşit să scape, cu răni grave, după cum aţi aflat dintr-un număr anterior al ziarului nostru.
Lupta cu ursul
În vară, Constantin Badea a plecat la o grădină aflată lângă comuna Şuici, iar ursul l-a atacat pe la spate. „I se vedeau aproape plămânii, ieşea o spumă la spate când respira, nu mai avea tricou şi nici un crac la pantaloni….i se vedea carnea pe pulpe…nu i se mai vedeau ochii de sânge…era plin de sânge, muşcat de peste tot, de piept, de burtă, de cap…”, ne povesteau, atunci, îngroziţi, vecinii.
Omul s-a luptat mult cu ursul, dar la un moment dat a reuşit să scape. A mers, s-a târât, aproape un kilometru până acasă, aşa rănit cum era. „A ajuns în spatele grajdului, s-a aşezat în genunchi şi a început să se vaite. L-au auzit ai lui. Au ieşit din casă, l-au văzut şi l-au luat în casă, apoi au chemat salvarea”, îşi amintesc şi acum oamenii. O ambulanţă l-a dus la Spitalul din Curtea de Argeş, apoi la Bucureşti. Constantin Badea a scăpat cu viaţă şi s-a refăcut.
Urşii sunt protejaţi. Oamenii, nu
Locuitorii comunelor din zonă spun că le e teamă de urşi, iar întâlnirile acestea, care sunt din ce în ce mai dese, fac ca frica lor să fie şi mai mare. „Mereu îi vede lumea pe urşi prin pădure, aproape de sat. Trebuie să facem ceva, nu putem să aşteptăm să mai mănânce pe cineva”, crede săteanul care a scăpat de urs urcându-se într-un fag.
Din păcate, nu se poate face nimic, spun specialiştii. De fondul cinegetic din zonă se ocupă Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS), filiala Curtea de Argeş. Sorin Bulimac, şeful acesteia, ne spunea în luna iulie că  – „După ultima evaluare, în zonă erau 10 urşi. Singura măsură pe care putem să o luăm noi este să-i îndepărtăm de zonele populate. Urşii nu sunt agresivi decât dacă sunt stârniţi, doar ursoaicele cu pui sunt agresive, îşi apără puii”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email