La Cicăneşti, cel mai modern centru de zi pentru copii

Robert are nouă ani şi jumătate şi e pasionat de puzzle. Atent, asamblează un peisaj în care aleargă girafe şi elefanţi. Lângă el, pe alt scăunel, Ştefania Eliza aşează nişte piese într-un complicat joc. Alţi copii, relaxaţi şi zâmbitori, construiesc un bloc din bucăţi de plastic. Camera e mare, luminoasă, curată, şi mobilată ca o casă a piticilor. Alături, un hol vesel, pe ai cărui pereţi sunt afişe cu personaje din desene animate. În hol sunt mai multe uşi, de la băi şi dormitoare pentru băieţei şi pentru fetiţe, cabinet medical, sala de mese, cameră administrativă. În afara zidurilor, o grădină frumoasă şi verde, cu tot felul de obiecte pentru copii. Nu este vreo şcoală ori grădiniţă din cine ştie ce oraş mare, ci am descris centrul de zi pentru copii din comuna Cicăneşti, poate cel mai frumos din ţară.

Centrul de îngrijire copii din satul Urechești al comunei Cicănești, unitate de asistență socială fără personalitate juridică, ce funcționează ca serviciu de zi sub autoritatea Consiliului Local al comunei Cicănești,  a fost înființat ca urmare a implementării unui proiect derulat prin  Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR. „Înfiinţarea unui centru de îngrijire copii în comuna Cicăneşti s-a  justificat prin faptul că sunt numeroase familiile care se află în dificultate. Am vrut să le oferim celor mici o şansă poate la un viitor mai bun, şansa de a învăţa şi de a se juca într-un mediu potrivit. Se joacă şi îşi fac temele ajutaţi de cadre de specialitate”, spune primarul localităţii, Ionel Ionescu. Cei 16 copii înscrişi la Centru fac parte din familii cu probleme sociale, adică unul sau ambii părinţi lucrează în străinătate, familii monoparentale sau în curs de divorţ ori cu venituri mici.

Un brad de Crăciun împodobit prima oară aici

Copiii vin cu mare plăcere la Centrul de zi, imediat cum termină cursurile la şcoală. Au haine de schimb aici şi încălţări, astfel încât să se simtă cât mai bine. Instituţia le oferă o masă caldă adusă de o firmă de catering pe banii Primăriei. Nicio sumă de bani nu e prea mare însă când micuţilor le sunt create cele mai bune condiţii, pentru mulţi dintre ei mai bune decât au la casele lor. Educatoarea Simona Iosifaru ne-a spus că de fapt Centrul este o familie pentru toţi, o familie care o completează cumva pe cea de acasă. „Le sărbătorim zilele de naştere tuturor copiilor, le facem tort şi le cântăm La mulţi ani. E minunat să vezi cum li se luminează chipurile de bucurie”, ne-a mărturisit cea care este pentru o jumătate de zi mamă şi educatoare pentru copii. Situaţiile pe care le-a întâlnit de când lucrează la această instituţie sunt impresionante. Spre exemplu, unul dintre cei care vin la Centru a împodobit pentru prima dată un brad de Crăciun acolo. Uimit, copilul a plecat acasă cu un brăduţ pe care l-a arătat părinţilor şi vecinilor ca pe un miracol.

După masă, şcolarii îşi fac temele sub supravegherea personalului care cuprinde şi o asistentă medicală şi o îngrijitoare, iar apoi merg la somn, în dormitoare aerisite, cu pătuţuri îmbrăcate în lenjerii viu colorate.

 

Centrul de zi pentru copii este situat lângă un pârâu şi aproape de dealurile pline cu livezi. Micuţii din Urecheşti care beneficiază de serviciile acestuia vor avea un start mai bun în viaţă, pentru că aici au calculatoare şi cărţi şi pe cineva care are grijă de ei şi îi ajută să înveţe atunci când părinţii lor sunt prea ocupaţi ori nu sunt deloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email