La Cetatea Poienari, în loc de concerte, ar trebui nişte ciment

Cetatea Poienari este unul dintre cele mai importante puncte de atracţie pentru turişti din ţară. După cum aţi aflat din Interes Argeşean, presa străină a scris anul acesta de multe ori despre cetatea lui Dracula, şi, fie că ne place, fie că nu, mitul contelui vampir atrage turişti din toată lumea. Cred că trebuie să păstrăm istoria aşa cum am învăţat-o noi la şcoală dar nu trebuie să refuzăm mitul care ne aduce mii de turişti anual. Comuna Arefu, oraşul Curtea de Argeş şi Argeşul în general au de câştigat ca urmare a publicităţii făcute astfel, iar turiştii care vin lasă banii la noi în zonă, ceea ce nu e puţin lucru.

Şi totuşi, Cetatea arată acum deplorabil. Treptele sunt tocite şi rupte, mâna curentă lipseşte pe alocuri, iar câinele Costică, dacă nu o fi murit cumva de bătrâneţe, încă mai însoţeşte grupurile de turişti care urcă la cuibul de vulturi al lui Vlad Ţepeş. S-au organizat spectacole de promovare a Cetăţii, s-au realizat pliante şi broşuri în care s-a descris cu lux de amănunte Cetatea, numai treptele nu au fost reparate, curăţenie sus, la Cetate, şi nici la poalele ei nu s-a făcut, nu există un punct de informare turistică acolo şi niciun WC ecologic. Peisajul care se dezvăluie după ce ai urcat cele peste 1400 de trepte e magnific, locul ar putea oferi mult mai multe dacă cineva ar fi interesat să le ofere.

Nici măcar nu cred că ar fi vorba despre vreo investiţie prea mare pentru ca împrejurimile Cetăţii şi urcuşul până la ea să fie civilizate. Nişte ciment, pentru repararea scării, ceva saci care să fie umpluţi cu gunoaiele aruncate cu nepăsare peste tot, măcar atât s-ar putea face pentru ca cei care urcă în vârf de munte să nu coboare dezamăgiţi de drum şi de zidurile roase de vreme şi stricate de cei care iau cărămizi drept suveniruri. Au dreptate într-un fel şi aceştia din urmă. După ce urcă o oră vor să plece cu ceva material de acolo, şi cum altceva nu e de cumpărat, pentru că pliantele şi cărticele s-au dus cine ştie unde, iau bucăţi din zid.

Dl. arhitect Florin Scărlătescu, fostul director al Muzeului Municipal, avea planuri mari cu Cetatea Poienari pe vremea când instituţia pe care o conducea se ocupa de ea. Voia să facă multe, dar nu a reuşit nimic pentru că nu a avut sprijin de la mai marii domniei sale. Ceva tot a făcut dl. Scărlătescu – el şi colegii săi au pus bani şi au reparat câteva trepte, dar asta acum mai mulţi ani, iar lucrarea făcută astfel s-a stricat din nou.

Sunt turişti care vin din America, toamna, ca să meargă la Cetate. În fiecare an, membrii unui club care îl admiră pe Dracula vin la Poienari. Vin şi turişti din Europa care au auzit de Vlad Ţepeş şi de cuibul său doar ca să vadă locul din care a plecat legenda contelui Dracula. Ce le oferim ?! Privelişti frumoase, dar şi gunoaie, trepte stricate şi niciun obiect pe care să-l poată lua acasă şi care să le amintească de o excursie pe care sperăm noi că o vor repeta-o.

Toţi aleşii declară că şansa dezvoltării zonei este turismul, dar, din păcate, suntem doar la stadiul de declaraţii, cel puţin din partea unora. Dl. deputat Drăghici se bate să pună în practică proiectul staţiunii Molivişu, proiect blocat din noud in cauza modificării Codului silvic. Poate se va gândi la un proiect asemănător ca amploare şi pentru Cetatea Poienari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email