La Centrul „Marina”, 103 copii luptă cu viaţa

Spaţii nou amenajate în culorile vesele ale copilăriei, îngrijite şi dotate corespunzător, cu jocuri, aparate pentru gimnastică şi alte echipamente, dar mai ales speranţă, stau în spatele uşilor pe care sunt inscripţionate titluri rupte din normalul vârstelor mici: psihologie, logopedie, TSA, etc. Centrul de zi “Мarina”, ce aparţine Fundaţiei Umanitare HAND-ROM, aşa se numeşte speranţa pentru cei 103 copii ai municipiului Curtea de Argeş, ai împrejurimilor sau chiar veniţi de departe, cu autism, sindromul Down şi alte dizabilităţi fizice, intelectuale sau asociate, care fac terapii individuale.

Obiectivul fundaţiei îl reprezintă orientarea şi integrarea socio-economică şi profesională a persoanelor cu nevoi speciale, prin activităţi de terapii specifice compesatorii, educaţie incluzivă non-formală şi informală, consiliere vocaţională şi pregătire pre-profesională. Asistenţă socială, psihodiagnoză, kinetoterapie, masaj, recuperare fizică medicală, consiliere individuală şi de grup, acţiuni de conştientizare a comunităţii, sunt câteva dintre serviciile sociale oferite. Acolo, specialiştii şi tehnica fac front comun pentru a le reda copiilor dreptul de a-şi construi viitorul. Şi uneori, reuşesc. Alteori, pot fi doar un zid în faţa evoluţiei brutale şi chinuitoare a anomaliilor.

Fiecare copil înseamnă emoţie şi luptă

În cei 16 ani de activitate, de aceste servicii sociale au beneficiat peste 287 de copii şi tineri cu dizabilităţi, dintre care doi au fost integraţi în muncă, în Italia şi Spania, iar alţi trei lucrează în atelierul protejat al fundaţiei, acolo unde, absolvenţi ai ciclului gimnazial, ai serviciilor sociale din centrul de zi şi a celor din comunitate, pot primi consiliere vocaţională şi servicii de informare pentru pregătirea pre-profesională şi ucenicie în meseriile de lumânărar, lucrător poligraf şi legător manual. De asemenea, în cadrul fundaţiei sunt primiţi studenţi pentru stagii de practică şi voluntariat.
Prin ochii Ramonei Guţu, psiholog al centrului, realitatea pare mai blândă. Experienţa de 10 ani pe care o are în acest domeniu o îndreptăţeşte să privească cu nădejde către viitorul celor mici. S-a obişnuit cu lumea lor, dar recunoaşte că fiecare poveste înseamnă emoţie şi luptă. Împreună cu colegii ei, face tot ce-i stă în putinţă pentru a-i ajuta şi a-i îndruma către recuperare pe cei ce au nevoie de ea.

Asemeni lor, noi toţi ar trebui să fim aripile cu care aceşti copii învaţă să zboare. Trăim lângă ei, în siguranţa traiului nostru comun, ne ridicăm odraslele pe braţe spre soare, le veghem somnul şi copilăria, bucurându-ne de zâmbetele lor, de primii paşi, de inteligenţa cu care încep săînţeleagă lumea, de jocurile şi chiar de năzbâtiile lor. Şi ni se pare firesc să fie aşa. Trăiesc printre noi, încercând zilnic să micşoreze distanţele între visuri şi certitudini, să se integreze în comunităţile din care sunt parte şi-n lumea întreagă. Pentru ei, un pas, o mânăîntinsă, o lacrimă, un cuvânt, un gând, o clipă de independenţă, sunt adevăratele victorii.

Bani europeni pentru persoane cu dizabilităţi şi pensionari

Săptămâna trecută, la centrul de zi „Мarina”, printr-un program anual, a avut loc ziua porţilor deschise, eveniment ce permite oricărui membru al comunităţii să viziteze centrul şi să vadă care sunt serviciile sociale oferite. Au venit mulţi membri ai comunităţii, iar copiii au cântat şi au dansat.

Centrul a fost amenajat la Valea Sasului şi, chiar dacă aici se lucrează de anul trecut, abia săptămâna trecută a fost inaugurat. „Centrul pentru persoane cu dizabilităţi” a fost amenajat prin proiectul „Revitalizarea utilităţii clădirilor degradate prin înfiinţarea unui centru de recreere pentru pensionari şi a unui centru de zi pentru persoane cu dizabilităţi în Municipiul Curtea de Argeş” a cărui valoare totală a fost de 5.843.572,60 lei. Prin acest proiect au fost amenajate centrul de la Valea Sasului şi Centrul pentru pensionari de pe Bulevardul Basarabilor.

 

Oana Dinu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email