La Băiculeşti, terenurile agricole s-au transformat în lacuri, iar la Albeşti un drum comunal a fost afectat de o alunecare de teren

Precipitaţiile abundente din ultimele zile au creat noi probleme în judeţul Argeş. Potrivit datelor centralizate de Instituţie Prefectului, zeci de locuinţe au fost inundate, mai multe drumuri şi poduri au fost afectate, iar localităţi întregi au rămas fără electricitate. Zona Curtea de Argeş a fost printre cele mai afectate. Probleme s-au înregistrat şi în Albeştii de Argeş, unde un drum comunal a fost afectat de o alunecare de teren, pe o lungime de circa 200 de metri. La Băiculeşti, apa scursă de pe versanţi a pătruns în mai multe gospodării, iar terenurile agricole s-au transformat în lacuri. Râul Vâlsan şi afluenţii săi au creat probleme la Muşăteşti şi Mălureni, fiind afectate trei poduri şi mai multe sectoare de drumuri comunale şi judeţene. Prefectul Mihai Oprescu s-a deplasat ieri în comunele Miceşti, Budeasa, Mălureni, Băiculeşti şi Mărăcineni, pentru a coordona,  împreună cu şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, colonel Ion Popa, intervenţiile din aceste zone.
Cotele de apărare au fost depăşite pe mai multe râuri
Conform datelor Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea, pe mai multe râuri din judeţ s-au înregistrat depăşiri ale cotelor de apărare. Din cauza cantităţilor mari de precipitaţii căzute într-un interval scurt, debitele tuturor cursurilor de apă au crescut. Ieri au fost înregistrate depăşiri ale cotelor de apărare la mai multe staţii hidrometrice. Este vorba de staţiile Mălureni pe râul Vâlsan,  Bahna Rusului pe râul Râul Doamnei, Dârmăneşti pe râul Râul Doamnei, Gura Foii pe râul Potop, Berevoeşti şi Bălileşti pe râul Bratia.    Compartimentul de Apărare Împotriva Inundaţiilor a avertizat telefonic primăriile localităţilor riverane despre posibilitatea depăşirii cotelor de inundaţie, ca urmare a emiterii avertizării cod portocaliu pentru râurile Vâlsan şi Doamnei, valabil pentru prima parte a zilei de luni. ”De la anunţarea avertizărilor, echipele operative s-au aflat în teren, pentru monitorizarea tuturor cursurilor de râu şi pentru intervenţie cu utilajele din dotare”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea.
Cel mai mult a plouat la Brădet
Conform măsurătorilor efectuate de specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea, în majoritatea zonelor judeţului a plouat abundent. Cea mai mare cantitate de precipitaţii înregistrată în Argeş a fost de 83,4 l/mp, la Staţia Hidrometrică Brădet de pe râul Vâlsan. Pragul critic de precipitaţii a fost însă depăşit la 13 staţii hidrometrice de pe mai multe cursuri de apă. Ploile abundente au provocat creşterea rapidă a debitelor pe cursurile de apă, care sun monitorizate permanent de reprezentanţi administraţiilor locale şi ai Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email