La Arefu, 2 urşi au fost „recoltaţi” şi unul a fost relocat

Ministerul Mediului a emis acord de derogare” 

 

Problemele cetăţenilor din zona de nord a Argeşului legate de numărul mare al urşilor care le atacă gospodăriile nu s-au încheiat, ci dimpotrivă. Sătenii de la Arefu şi Corbeni, mai ales, se tem în fiecare moment că urşii le intră în curte şi le omoară animalele, aşa cum s-a întâmplat de foarte multe ori. Deputatul PNL Dănuţ Bica a adresat o interpelare ministrului Mediului încă din luna iunie, pe tema Crizei urşilor în judeţul Argeş”, iar răspunusl a venit zilele trecute.

La nivelul Ministerul Mediului au fost înregistrate sesizări din partea cetăţenilor şi persoanelor juridice care au semnalat pericolul creat de prezenţa urşilor în zona Cetăţii Poienari, Barajul Vidraru cât pe teritoriul altor localităţi ale judeţului Argeş”, confirmă ministrul reclamaţiile argeşenilor. Ministerul Mediului a analizat situaţia prezentată împreunä cu autorităţile locale şi judeţene şi au dispus măsuri imediate în conformitate cu prevederile legale”, precizează documentul citat, şi spune că îndepărtarea exemplarelor de urşi se realizează prin măsuri active permise de legislaţia în vigoare cum ar fi organizarea de goane oarbe şi folosirea semnalelor acustice, luminoase, montarea de garduri electrice sau de blocaj, securizarea spaţiilor de acces sau utilizarea unor repelenţi olfactivi”.

 Autorităţile locale pot îndepărta urşii!

 Primarul comunei Arefu, Gheorghe Stoican, ne spunea că administraţia locală nu are mijloacele necesare pentru a lupta cu urşii, dar ministrul Mediului îl contrazice.  În cazul intensificării prezenţei urşilor pe teritoriul intravilan al localităţilor, este necesar să se solicite sprijinul autorităţilor locale sau judeţene de ordine publică care, împreună cu gestionarul fondului cinegetic, pot efectua acţiuni de îndepărtare a urşilor”, se arată în document.

Derogările de la statutul de specii strict protejate sunt stabilite în conformitate cu prevederile Directivei Habitate şi acordate în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante. În anul 2017, Ministerul Mediului a emis Ordinul(…) pentru aprobarea nivelului de interventie în cazul speciilor de urs lup, în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante. Ministerul Mediului a emis în ultima perioadă de timp pentru Direcţia Silvică Argeş, gestionarul fondului cinegetic nr. 5 Arefu, acordul pentru derogare în vederea recoltării a două exemplare din specia urs. De asemenea, a fost acordată o derogare şi pentru relocarea unui exemplar de urs de pe raza localităţii Arefu”, explică ministrul Mediului.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email