La Aquaterm, pierderi de aproape două miliarde în primele 5 luni ale anului

Societatea a rămas de vineri fără administrator

Întrucât nu s-a ţinut Adunarea Generală a Acţionarilor, mandatul lui Gabriel Nastea a expirat pe 30 iunie şi nu a mai fost prelungit

La Aquaterm se petrec lucruri ciudate. Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) care e constituită din Consiliul Local a fost convocată pentru luni, dar doi membri ai AGA, consilierii locali Ionel Păunescu şi Ion Şerban, nu au semnat convocatorul şi nu au fost la şedinţă. Ei au motivat absenţa prin faptul că Gabriel Nastea nu a făcut nimic din ce s-a stabilit la precedenta AGA, din decembrie, iar pierderile societăţii au crescut. „Aquaterm nu are Consiliu de Administraţie, nu s-a umblat la personal, nu s-a făcut nimic din ce trebuia şi nici nu a fost convocată Adunarea Generală în termenul prevăzut de lege, înainte cu 30 de zile”, au spus cei doi. Gabriel Nastea a încercat a doua zi, marţi, la şedinţa de Consiliu Local, să adune semnăturile necesare convocării Adunării Generale pentru 27 iulie, şi a reulit. Problema este că mandatul său a expirat vineri, pe 30 iunie, iar de atunci Nastea nu mai e administrator  şi nici director. El se întoarce la Societatea de Salubritate Publică, acolo unde director e fiul său, Cătălin, şi de unde a plecat să fie şef la Aquaterm.

E nevoie de Consiliu de Administraţie

Societatea înfiinţată în 1998 prin spargerea fostei Regii Gosarg, trece acum prin clipe grele, aşa cum nu s-a mai întâmplat niciodată. În întreaga sa existenţă nu a avut parte de turbulenţele de acum, şi niciodată nu s-a întâmplat ca AGA să nu se întrunească pentru că aleşii locali nu au semnat convocatorul. La şedinţa de marţi, consilierul local Mădălin Marinescu a propus, la punctul „diverse”, înfiinţarea Consiliului de Administraţie al Aquaterm chiar atunci, pe loc, dat fiind faptul că Aquaterm are ca unic acţionar Consiliul, dar propunerea sa nici măcar nu a fost discutată. Interesant este şi faptul că nici primarul Constantin Panţurescu nu a participat la tentativa de AGA de luni, deşi Gabriel Nastea spune că l-a invitat în mod repetat.

„Tariful la apă e prea mic!”

Societatea Aquaterm nu o duce deloc bine, iar asta se vede şi din raportul administratorului Gabriel Nastea pentru primele cinci luni ale acestui an. Astfel, în perioada ianuarie – mai 2018, veniturile realizate au fost de 2.011.595 lei, iar cheltuielile efectuate au fost de 2.188.450 lei, de unde rezultă o pierdere de 176.855 lei. Administratorul societăţii susţine în raportul de activitate că „această pierdere este determinată de nivelul mult prea mic al tarifului la apă şi canalizare, deoarece ultima majorare de tarif a fost fundamentată pe elementele de cheltuieli din 2013. Din anul 2013 şi până în prezent salariul minim brut pe economie, tarifele la energie electrică şi apa brută, precum şi preţurile la materiale şi combustibili au fost majorate de multe ori, acestea având influenţe semnificative asupra costurilor înregistrate de societate”.

Luna cea mai proastă pare a fi fost ianuarie, când veniturile au fost de 407.105,49 lei, iar cheltuielile de 449.319,07 lei. Mai mult de jumătate din sumă s-a dus pe salarii – 249.846 lei, plus 27.225  lei tichete de masă, plus 10957 de lei ajutoare deces. O altă parte importantă a banilor încasaţi de la argeşeni a fost cheltuită pe facturile la energie, apă, gunoi -106.823,87 lei, iar din ce a mai rămas s-au plătit serviciile către terţi. Interesant este că în fiecare lună aproape apar facturi de închiriere a unul buldoexcavator, deşi înainte de a pleca fostul director Ion Bolovan tocmai cumpărase un astfel de utilaj. Gabriel Nastea spune însă că e „prea mic” şi nu face faţă lucrărilor pe care Aquaterm le are, mai ales la rezolvarea avariilor.

94 de salariaţi, 36 personal TESA

SC Aquaterm are 94 de salariaţi – un director, patru la Biroul Financiar Contabilitate, 16 la Biroul Comercial, patru la Biroul Tehnic, 10 la Formaţia Resurse Umane, Dispecerat, Administrativ, unul la secretariat, 16 la Formaţia Reţele Apă, cinci la Staţia de captare de la Oeşti, 14 la Staţia de tratare de la Cerbureni, şase la Laboratorul Chimie Microbiologie, nouă la Formaţia Reţele Canal şi opt la staţia de epurare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email