La Albeşti, o firmă îşi amenajează bazine piscicole şi sapă în albia râului Argeş. Cratere adânci s-au format, iar autobasculantele şi excavatoarele au lucrat acolo mult timp. Câţiva cetăţeni din Albeşti ne-au sesizat că acestea au lăsat în urmă gropi adânci în care ar încăpea un bloc şi şi-au exprimat neîncrederea că lucrările se fac cu toate avizele necesare.
Am întrebat la Administrația Bazinală de Apă Argeș- Vedea care este situaţia acolo şi am primit următorul răspuns.
„La data de 02.03.2021 a fost efectuată o acțiune de control in urma căreia s-a constatat că în terasa malului stâng al râului Argeș, în extravilanul localității Albeștii Ungureni, comuna Albeștii de Argeș, pe o suprafață de teren concesionată de către o societate comercială, se realizau lucrări de excavare pentru amenajare bazine piscicole. Pentru suprafața menționată exista Avizul de Gopodărire a Apelor nr.19/24.01.2013, Certficat de Urbanism și Autorizație de Construire.
În urma verificării documentelor, a celor constatate în teren și a verificărilor anterioare realizate de ABA Argeș Vedea, au fost dispuse urmatoarele măsuri:
– sìstarea lucrărilor pentru amenajarea bazinelor piscicole până la obținerea unui nou act de reglementare din punct de vedere al gospodărìrii apelor;
-aducerea terenului, pe care s-au efectuat lucrări de decopertare, la starea inițială și desființarea depozitului de material inert-pământ de pe zona de protecție a râului Argeș;
-extragerea agregatelor minerale doar de pe amplasamentele autorizate din punct de vedere al gospodăririi apelor”.
„Băieţii deştepţi extrag agregate minerale din terase fără să plătească vreun leu statului român”
Deși interzise de legislația în vigoare, exploatările de nisip și pietriș din albiile minore ale râurilor din România se desfășoară… LEGAL. Impactului asupra diversității biologice, pierderea de teren, alterarea funcțiilor hidrologice ale râurilor (în special cea de protecție), adâncirea pânzei freatice și implicit toate consecințele acestui fenomen (diminuarea resurselor de apă, impactul asupra suprafețelor forestiere din lungul râurilor, diminuarea productivității agricole, etc.), modificările peisagistice, afectarea infrastructurii și nu în ultimul rând accentuarea fenomenelor extreme precum inundațiile și seceta sunt câteva dintre motivele ce justifică interzicerea exploatărilor de agregate minerale din albiile minore ale râurilor.
Fostul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor s-a dus la începutul acestui an să vadă cum se exploatează ilegal agregate minerale în albiile cursurilor de apă, ca fiind amenajări pisciole, râul Argeș fiind un foarte bun exemplu.
„În fapt, nu sunt altceva decât exploatări ilegale de agregate minerale din aceste terase. Astăzi pe Argeş-Vedea avem nu mai puţin de 140 de astfel de exploatări, care au solicitat avize, dacă au solicitat, pentru amenajări piscicole. Aceşti băieţi deştepţi nu fac altceva decât să extragă agregate minerale din terase fără să plătească vreun leu statului român”, a declarat fostul ministru, potrivit Agerpres.