La 80 de ani, mănâncă din gunoaie

Tot mai des, la Curtea de Argeş, vedem bătrâni care caută prin pubele, o imagine tristă, dezolantă, care de multe ori ne face să întoarcem capul, nedorind să ne încărcăm cu astfel de imagini. Pensiile mici, nepăsarea rudelor sau lipsa acestora sunt doar câteva dintre motivele care îi fac pe bătrâni să recurgă la astfel de gesturi.

Au părul alb, haine cernite, sacoşe goale în care îşi cară visele şi încălţări ponosite pe care le poartă până li se tocesc pingelele! Cu ochii goi, duşi departe, îşi plimbă sărăcia pe străzi. Fiecare zi e la fel, începe cu o rugăciune în care îi spun Domnului să le taie fără milă firul vieţii. Sunt prea bătrâni că cineva să îi mai vadă, să îi mai asculte, să îi mai mângâie. Singuri, uitaţi de rude, dar şi de autorităţile care ar trebui să îi protejeze, aceşti oameni trăiesc pe marginea prăpastiei, din câteva bucăţele de mâncare găsite în tomberoane. Unii dintre ei sunt atât de săraci încât nici nu mai ştiu când au mâncat bine ultima dată. Foamea e parte din viaţă lor. Pentru ei, supravieţuirea înseamnă scotocirea tomberoanelor în căutarea mesei din acea zi.

„Mă rog Domnului să mă cheme lângă nevasta mea, însă degeaba … De când a murit, viaţa mea nu mai are rost! Am rămas singur pe lume, nimeni nu mă întreabă dacă mă descurc”, ne povesteşte nea Ion. Bărbatul poate fi văzut zilnic pe străzile din Curtea de Argeş scotocind în pubele, singură lui sursă de venit fiind vânzarea sticlelor de plastic. Are aproape 80 de ani şi e singur pe lume. Nu are copii şi nici alte rude în viaţă.

Şi nu este un caz singular. În afară de bătrâni, vedem tineri şi copii care caută cu disperare orice lucru ce poate fi valorificat: pet-uri, fier vechi sau mâncare aruncată la tomberon. De cele mai multe ori aceşti oameni nu au buletine, iar copiii nu au certificate de naştere. Practic, aceste fiinţe nu există. Ele mănâncă din gunoaie, la un loc cu şobolanii.

 

Gina Grigorescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email