La 20 de ani de la înfiinţarea Fuchs Condimente România, directorul Uwe-Jens Karl declară – „Suntem lăsaţi de izbelişte de Primărie!”

Anul acesta Fuchs Condimente împlineşte 20 de ani de existenţă în România. Fabrica a fost înfiinţată la Domneşti , în 2001, dar s-a mutat la Curtea de Argeş în 2009. „E un an foarte important pentru noi, acesta în care sărbătorim 20 de ani. Cifra de afaceri a crescut continuu, în 2020 fiind de 25 de milioane de euro. Cota noastră de piaţă este de 36%, iar 20% din producţie merge la export în 20 de ţări”, a spus directorul Fuchs, Uwe-Jens Karl, la o întâlnire a Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Argeş care a avut loc la sediul societăţii din Curtea de Argeş. La întrunire au fost prezenţi George Caval, preşedintele CCIA, Valentin Simion Zanfir, director general, iar invitat special a fost jurnalistul economic Radu Soviani. Cu toţii l-au felicitat pe directorul Fuchs pentru rezultatele companiei. Discuţiile au fost extrem de interesante, s-a vorbit despre criza din anii 2008 – 2012 dar şi despre criza sanitară actuală şi implicaţiile ei în economie.

„La noi, în 20 de ani, salariile au crescut treptat, şi anul acesta le-am mărit cu 10%, pentru că suntem profitabili şi nu ar fi un lucru corect ca doar proprietarii să aibă de câştigat iar cei care muncesc, nu”, a spus directorul Uwe-Jens Karl despre situaţia de la Fuchs Condimente.

„Nu mai suntem importanţi pentru administraţia locală!”

Acesta a vorbit şi despre cea mai distrusă stradă din municipiu, strada Nordului, care  este plină de gropi de mulţi ani, cam de când Aquaterm spărgea asfaltul la câteva zile ca să repare avariile la reţeaua de apă. Care reţea a fost făcută iniţial foarte prost, spun specialiştii. După ani de zile în care societăţile din zonă s-au plâns oficial Primăriei că sunt „în dificultate” din cauza carosabilului ciuruit, administraţia locală a decis că a venit momentul să schimbe reţeaua de apă. Sigur, nu curând, ci abia anul trecut, deşi în fiecare buget local din 2016 încoace asfaltarea străzii Nordului a fost trecută, teoretic, la „priorităţi”.

Sute de oameni şi zeci de maşini, mari sau mici, trec zilnic pe aici în drum spre muncă sau spre casă, iar strada Nordului este o ruşine pentru administraţiile locale din ultimii zece ani. Directorii firmelor din zonă simt asta din plin.

„Fabrica duduie, e plină, trebuie să facem o investiţie de extindere, dar cum facem cu drumul în această situaţie?! Noi suntem lăsaţi de izbelişte de Primărie”, a spus Uwe-Jens Karl. „Curtea de Argeş face baie în bani europeni în acest moment. Impozitele pe care le plătim noi nu mai contează faţă de banii din fondurile europene. Nu mai avem pentru autoritatea locală acest rang important, nu le mai pasă de contributori”, e de părere acesta. Deşi la Fuchs lucrează 215 persoane care plătesc din impozitele lor şi salarii din Primărie, „campania electorală nu se bazează pe locurile de muncă” crede Uwe-Jens Karl. „Noi simţim autoritatea când vin 20 de controale la noi”, a mai spus el.

Marile firme nu se simt ajutate de Primărie. „Nu simţim niciun fel de ajutor. E inacceptabil ca strada Nordului să fie în această situaţie”, le-a spus invitaţilor directorul de la Fuchs.

Ce zice primarul

Relaţia cu Primăria nu este prea bună. „Am trimis la Primărie foarte multe adrese la care nu am primit niciun răspuns, iar starea acestuo drum reflectă relaţia dintre un investitor şi Primărie”, a afirmat directorul. „Nu zic că numai noi ţinem bugetul municipiului, dar vrem să fim auziţi. E prima dată în viaţa mea când simt o distanţă, un dezinteres manifestat de ani de zile. Nu îmi explic”, a adăgat Uwe-Jens Karl.

De fapt, ceea ce solicită directorul Fuchs Condimente e un lucru de bun simţ –  o stradă să fie asfaltată. Într-o lume normală şi într-un oraş normal nici măcar nu ar trebui să existe insistenţe pentru asta.

Se pare că totuşi situaia se va schimba. „Nu ne putem bate joc de 500 de oameni, câţi lucrează acolo, trebuie să asfaltăm strada. Când o să avem buget o să avem priorităţi, iar strada Nordului este o prioritate”, declara  primarul Constantin Panţurescu înainte de adoptarea bugetului local, la una dintre şedinţele de Consiliu Local.

„Nu comentez cele spuse de dl. director. Am început să schimbăm lucrurile. Prima investiţie mare a fost făcută deja, am schimbat reţeaua de apă din cauza căreia au apărut problemele. Am avut discuţii aplicate şi periodice cu dl. Ion Bican, directorul Karcher, iar acum aşteptăm să se fnalizeze cadastrele. Karcher a cedat din suprafaţa sa ca să putem lărgi strada, având în vedere că e trafic greu acolo. Tot la Karcher trebuie mutat un stâlp de înaltă tensiune, dar noi am început pregătirile pentru amenajarea străzii. Repet, s-a făcut o primă investiţie importantă, schimbarea reţelei de apă, după care urmează lucrările la carosabil. Această lucrare este prima prioritate în programul de lucrări al Serviciului Public de Gospodărie din acest an”, ne-a spus primarul Constantin Panţurescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email