Kärcher a cumpărat fostul IPEE

Joi seara a fost semnat contractul de vânzare cumpărare pentru halele şi terenul fostei fabrici de componente electronice IPEE SA. Cumpărător este societatea germană Kärcher, care mai deţine la Curtea de Argeş o fabrică şi care dă de lucru şi SC Electroargeş.

„Da, noi am cumpărat la licitaţie pentru 2,1 milioane de euro şi probabil o să mai băgăm alte 3-4 milioane de euro în hale, ca să le aducem la standardele noastre. Cel mai probabil la sfârşitul anului viitor fabrica o să fie funcţională”, spune Ionel Bican, managing direc­tor al CER Cleaning Equipment, firma prin care nemţii de la Kärcher operează fabrica din Curtea de Argeş. „Până în 2025 avem în plan să creştem şi să ne dezvoltăm activitatea astfel încât să ajun­gem la 800 de salariaţi în Ro­mânia în producţie”, ne declara anul trecut Ionel Bican, iar planul enunţat atunci pare să funcţioneze.

Licitaţia în urma căreia a fost cumpărat IPEE a avut loc la sfârşitul lunii august, şi a fost a treia. Proprietatea  scoasă la licitaţie de un lichidator judiciar cuprinde un  teren cu suprafața de 34.310 mp și construcții cu o suprafață construită la sol de 21.818 mp şi un un imobil care constă în teren cu suprafața de 445 mp și construcții cu o suprafață construită la sol de 28 mp . Prețul de pornire la licitație a fost de  9.014.400 lei fără TVA, reprezentând echivalentul a 2.000.000 Euro fără TVA. Steinel s-a mutat pe platforma industrială de la fosta ARPO, astfel încât toate spaţiile de la vechiul IPEE au rămas libere. De acum, din fosta fabrică de componente electronice, IPEE SA, nu a mai rămas nimic.

IPEE, punct final

În 1990, la Curtea de Argeş era o întreprindre mare, cu peste 5000 de angajaţi, care producea componente electronice şi aspiratoare. Întreprinderea, care se numea Electroargeş IPEE, s-a împărţit în două, Electroargeş, unde s-au dus 2300 de angajaţi, şi IPEE, cu 3200 de salariaţi. Lucrurile nu au mers bine la început pentru niciuna dintre ele, grevele, scandalurile, schimbările aproape violente ale directorilor fiind la ordinea zilei. După o vreme, la Electroargeş a crescut producţia, au apărut comenzile, iar salariaţii, deşi mult mai puţini, au început să o ducă mai bine. La IPEE însă nu s-a întâmplat aşa. Nu a existat nicio persoană care să reuşească să pună întreprinderea pe roţi, şi, încet, încet, a decăzut.

Primul faliment

În ciuda încercărilor unora de a o reabilita, IPEE a ajuns o ruină din toate punctele de vedere şi a intrat în faliment. În 2002, a fost cumpărată de compania italiana Marcone, dar în primăvara lui 2006 a intrat in faliment, acumulând la bugetul de stat datorii de 300 de miliarde de lei vechi. La licitaţia organizată atunci de lichidatorul judiciar au participat firma germană Steinel şi Gheorghe Axinte, IPEE fiind adjudecata de Axinte. IPEE era interesantă pentru omul de afaceri piteştean prin cele 4,2 hectare de teren în intravilanul municipiului Curtea de Argeş. 

Construct Universal ,firma căreia îi aparţineau bunurile IPEE, a intrat la rându-i în faliment, iar proprietăţile au fost scoase la vânzare din nou, de data aceasta cu succes. Noul proprietar nu va face acolo componente electronice, dar noua fabrică, clădită pe ruinele unei societăţi emblematice altă dată pentru Curtea de Argeş, va da de lucru multor argeşeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email