Consiliul Local a votat o hotărâre fără să ştie despre ce e vorba în ea

Lucrează la Primăria Curtea de Argeş o juristă cu mari şanse de a fi promovată, pe nume Janina Zarioiu. Despre atitudinea acesteia vis-a-vis de aleşii locali, de cetăţeni şi de oamenii de afaceri care întreabă ceva, oricât de puţin şi oricât de neînsemnat,  ziarul nostru a mai scris, dacă ar fi să amintim doar dezbaterea asupra înfiinţării serviciului de iluminat public, la care s-a răţoit la cei care au cerut detalii. Săptămâna trecută s-a trecut însă la un alt nivel, atunci când consilierii locali au votat ceva fără să aibă cea mai mică idee ce.

Când se convoacă şedinţa „de îndată”

Chiar luni, la început de săptămână, a fost convocată o şedinţă de Consiliu Local „de îndată”. Şedinţa a fost convocată de primarul Panţurescu, dar referatul care însoţea proiectul de hotărâre era semnat de Janina Zarioiu. Urgenţa convocării rapide a consilierilor era adoptarea unei hotărâri care suna aşa –  „Se aprobă modificarea anexei la Hotărârea Consiliului Local nr. 71 din 1999 privind însuşirea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public al municipiului Curtea de Argeş conform Anexei nr.1 a prezentei hotărâri”. Al doilea articol al hotărârii era – „Se aprobă completarea anexei la Hotărârea Consiliului local nr. 71 potrivit Anexei nr.2”.  Consilierii prezenţi, la limita numărului ca şedinţa să poată să se desfăşoare, au ridicat mâinile de-adreptul aiuriţi. Unii au încercat să întrebe despre ce e vorba dar fără succes.  Doru Georgescu l-au întrebat pe primarul Panţurescu despre urgenţa convocării acestie şedinţe, dar nu a primit un răspuns concret. Între paranteze fie spus, conform Regulamentului de funcţionare a Consiliului Local Curtea de Argeş, articolul 40, „convocarea consiliului local se face in scris prin intermediul secretarului unităţii administrativ teritoriale, cu cel puţin cinci zile înaintea şedinţelor ordinare sau cu cel puţin trei zile înainte de şedinţele extraordinare. În caz de forţă majoră şi de maximă urgenţă pentru rezolvarea unor probleme ce nu suferă amânare, Consiliul local poate fi convocat de îndată”. Nimeni nu a explicat maxima urgenţă pentru convocarea consilierilor, mai ales că vineri a avut loc o altă şedinţă.

Secretarul nu a fost prezent

La întrunirea de luni proiectul de hotărâre a fost votat fără ca aleşii locali să ştie care sunt modificările aduse domeniului public. Niciun consilier nu a avut acces la anexele pe care le-a votat, niciunul nu ştie ce a băgat sau a scos din domeniul public al municipiului. Cu excepţia juristei Zarioiu, care a considerat că prea multă informaţie pentru consilierii locali strică ori că aceştia nu pot să înţeleagă ce scrie ea.

Şi încă ceva. Secretarul municipiului, Radu Chirca, şeful departamentului juridic din Primărie, nu a fost prezent la vot, deşi articolul 38 al Regulamentului menţionat mai sus prevede clar – „Secretarul municipiului participă în mod obligatoriu la şedinţele consiliului”. Radu Chirca a aşteptat să primească anexele pe care consilierii le votau, dar până să le vadă, consilierii votaseră deja, evident fără să ştie ce. Anexele cu pricina au fost gata abia miercuri, la două zile după ce fuseseră adoptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email