Judecătorii ne-ortodocşi, singura speranţă pentru Biserica Domnească

Doar judecătorii de la Înalta Curte şi Casaţie, de altă confesiune decât cea ortodoxă, pot decide ca ansamblul Bisericii Sf. Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş să fie dat spre administrare Muzeului Municipal, crede managerul acestei instituţii, Ştefan Dumitrache. Magistraţii ortodocşi de la Tribunalul Sibiu au dat câştig de cauză Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, iar administraţia locală vrea să facă recurs la această sentinţă.

După cum aţi aflat din numerele anterioare ale ziarului nostru, în luna  iulie, cei şapte ani de procese dintre Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Muzeul Municipal Curtea de Argeş, Primăria Curtea de Argeş şi Consiliul Local Curtea de Argeş s-au terminat cu o primă hotărâre. Tribunalul Sibiu a pronunţat sentinţa în procesul dintre administraţia locală şi Arhiepiscopie, proces al cărui obiect este dreptul de proprietate asupra Bisericii Domneşti. Din 2008 se judecă această cauză, iar în luna iulie instanţa a decis ca Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului să primească „în deplină proprietate şi posesie imobilul reprezentat de Biserica Sf. Nicolae Domnesc, zidul de incintă al bisericii actuale, zidul de incintă al primei biserici, turnul poartă – fostă clopotniţă şi terenul aferent acestora, până la limita zidului incintei Ansamblului Curţii Domneşti. De asemenea, Muzeul Municipal Curtea de Argeş este obligat să plătească Arhiepiscopiei suma de 6000 lei cheltuieli de judecată parţiale. 

O sentinţă nepotrivită

Directorul Muzeului a cerut colegilor săi de Consiliu Local un sfat, pentru că nu ştie dacă să facă recurs sau nu. „Vreau să mă sfătuiesc cu dumneavoastră, să îmi spuneţi ce credeţi că trebuie să fac. Avem sentinţa dată de Tribunalul Sibiu, dar nu ne mulţumeşte, e o struţo – cămilă”, le-a spus Dumitrache consilierilor.

El a adăugat că „pictura din Biserica Domnească este în real pericol din cauza faptului că acolo se slujeşte la fiecare sărbătoare şi se fac chiar şi nunţi, un dezastru pentru acest monument”.

Însă, în privinţa şanselor pe care Muzeul le-ar avea cu câştigarea procesului la recurs, directorul instituţiei nu e prea optimist. „La Curtea de apel Alba Iulia, următoarea cale de atac, nu cred că avem prea multe şanse. Şansele devin cu adevărat reale la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, acolo unde sunt judecători şi de altă confesiune decât ortodoxă”, a afirmat Ştefan Dumitrache la şedinţă. Consilierii locali au declarat că sprijină Muzeul, astfel încât instituţia va declara recurs, iar procesul se va  muta în prima fază la Curtea de Apel Alba Iulia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email