Jegul de pe străzi ne-a costat până acum aproape 200.000 de euro


Investiţiile pe care Societatea de Salubritate a municipiului le face sunt mari dar proaste. Mai mulţi cititori ne-au sesizat la redacţie faptul că de câteva zile circulaţia pe Bulevardul Basarabilor e îngreunată de un utilaj ciudat, cărat de un muncitor îmbrăcat în portocaliu, în urma căruia rămâne mizeria le fel de mare ca în faţa lui

Muncitorii de la Serviciul Public de Gospodărie Comunală (SPGC) au fost dotaţi în 2009 cu un aspirator stradal, pe care autorităţile locale au cheltuit două miliarde de lei vechi.
Câteva zile, utilajul a fost văzut curăţând trotuarele, spre fericirea cetăţenilor care şi-au imaginat că vor scăpa de praful care se ridica de fiecare dată, când măturile de nuiele şi muncitorii îmbrăcaţi în portocaliu apăreau pe străzi. Se pare însă că angajaţii nu s-au înţeles prea bine cu aspiratorul stradal, pentru că utilajul a fost abandonat în depozitul SPGC. Cei care îl foloseau s-au plâns că aspiratorul stradal nu e potrivit pentru pavele, şi că nu poate lua frunzele de pe trotuare. Primarul Nicolae Diaconu nu era de accord cu ei şi ne spunea atunci că „aspiratorul e bun, numai că nu ştiu să lucreze cu el. Specialiştii de la firma producătoare au făcut demonstraţii, şi am văzut că merge”.

Investiţii fără folos

În 2010 s-a înfiinţat la Curtea de Argeş SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL, firma Consiliului Local, cel care i-a delegat direct gestiunea serviciului comunitar de salubrizare stradală a municipiului. Dacă în primii doi ani societatea a mers mai greu, după aceea administratorul Gabriel Nastea s-a prins de felul în care merg lucrurile şi au început să prospere, şi el şi firma. Când îi era lumea mai dragă, Nastea a fost declarat definitiv incompatibil iar funcţia sa i-a lăsat-o moştenire fiului său, Cătălin, un mare” om de afaceri. Cam de atunci au început să se facă investiţii mai mari şi extrem de potrivite, cum ar fi un Nissan Navara şi o automăturătoare stradală de 5 miliarde.

Potrivit  anunţului de pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) contractul scos la licitaţie a fost pentru achiziţia unei „maşini de măturat străzile”, valoarea estimată fiind de 505,839 de lei. Societatea de Salubritate a achiziţionat o „automăturătoare stradală cu sistem de aspirație și sistem mecanic de colectare a materialului măturat, în vederea asigurării unei activităţi normale conform programului de lucru”, potrivit SEAP.

Mai mult, „automăturătoarea stradală este destinată întreținerii curățeniei pe străzile municipiului Curtea de Argeș prin măturarea și colectarea materialului măturat într-un buncăr special”.

Vehiculul, nou, fabricat în Uniunea Europeană, îndeplineşte mai multe condiţii – cabina e dotată cu sistem de aer condiționat şi CD player. De asemenea, are şi „performanţe de curăţenie” – minim 50.000 m²/h, „ca urmare a faptului că municipiul Curtea de Argeș este în extindere, cu multe firme de construcții, cu străzi pe care se adună aluviuni de pe deal”.

O idee bună sfârşită prost

Licitaţia a fost câştigată de WYLZE LOGISTIK S.R.L., din Ploieşti, unic ofertant, cu un preţ de  505,835 lei, fără TVA. Câtă treabă face utilajul pe străzi, vede fiecare argeşean care merge prin oraş cu maşina sau pe jos.

 

Ideea achiziţionării unui utilaj modern, care să cureţe măcar centrul oraşului, este una binevenită. Numai că această nouă automăturătoare, ori aspirator stradal, indiferent cum a botezat-o conducerea Societăţii de Salubritate, nu pare deloc aşa. Randamentul ei o zero, şi mai încurcă şi circulaţia. Aşteptăm de-acum de la conducerea societăţii, dacă se merge în acest ritm, achiziţia unui tun cu aer cald cu ajutorul căruia să mute praful din oraş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email