Interes Argeşean v-a informat săptămâna trecută despre „afacerea motorina” a Serviciului Public de Gospodărire Comunală (SPGC). Este vorba despre o licitaţie în urma căreia SPGC a cumpărat motorină cu 6,82 de lei litrul, faţă de 5,6 cât este la pompă. Diferenţa de preţ duce la o pierdere de peste două miliarde de lei vechi doar anul acesta. Problemele sunt însă vechi, pentru că dacă anul acesta pierderea este de peste două miliarde, pe anul trecut ea se apropie de trei miliarde. Licitaţia de anul acesta este însă a doua de acest fel. Iată ce s-a întâmplat în 2010.
Jaful din 2010
Pe 23 iunie 2010 pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) a apărut anunţul de atribuire cu numărul 86037, prin care SPGC anunţa faptul că licitaţia pentru motorină a fost câştigată de SC Dragon Oil Star SRL. Licitaţia a fost deschisă, principalul criteriu de atribuire – preţul cel mai scăzut, şi a fost o singură ofertă, a firmei menţionate. Estimarea iniţială a valorii contractului a fost de 228.000 de euro, fără TVA, iar valoarea la care s-a adjudecat contractul a fost de 250.537, fără TVA. Conform caietului de sarcini al licitaţiei, SPGC a cumpărat 240.000 de litri de motorină.
Aşadar, preţul total plătit de Serviciul Public pentru combustibil anul trecut a fost de 325.698 de euro. În urma calculelor reiese că litrul de motorină achiziţionat anul trecut de SPGC a fost plătit cu 5,7 lei ! Conform zfonline, la sfârşitul lunii septembrie un litru de motorină euro diesel putea fi achiziţionat cu 4,44 lei pe litru la benzinăriile Petrom, iar în acea perioadă se înregistra un vârf de tarif. În primăvară, spre exemplu, motorina costa sub 4 lei litrul. Ori, Serviciul de Gospodărie a cumpărat tot anul motorina cu 5,7 lei litrul, ceea ce duce la o pierdere, pentru noi, contribuabilii din Curtea de Argeş, de 288.000 de lei, adică aproape trei miliarde de lei vechi. În afara preţului umflat, cantitatea cumpărată e uriaşă. 240.000 de litri pentru 10 utilaje, plus staţia de asfalt înseamnă foarte mult. Asta s-a întâmplat anul trecut. Să ne reamintim ce s-a petrecut anul acesta.
Jaful de anul acesta
Anul acesta, licitaţia de achiziţie a motorinei a fost publicată pe SEAP şi a fost câştigată tot de SC Dragon Oil Star SRL, din Piteşti, pentru 235.889 euro, fără TVA.
Licitaţia a fost una electronică, invitaţia de participare fiind publicată pe 30 martie. Conform SEAP, au fost două oferte, cea a SC Dragon Oil Star SRL fiind declarată câştigătoare. Pe 9 mai i-a fost atribuit şi contractul. Valoarea estimată a contractului a fost de 225000 de euro, fără TVA, iar valoarea finală a fost de 235889 de euro, fără TVA.
Contractul a fost încheiat până la 31 decembrie anul acesta, cu posibilitatea de a fi prelungit până pe 30 aprilie 2012, printr-un act adiţional. Prin urmare, cei 235889 de euro vor fi folosiţi anul acesta, ce a mai rămas din el, pentru motorina utilajelor şi maşinilor pe care SPGC le are.
Conform unor calcule simple, 235.889 euro ori 4,2, valoarea medie a monedei europene, fac 990733 lei noi, adică 9,9 miliarde, fără TVA. Cu TVA, suma cu care Serviciul Public cumpără motorină anul acesta este de 12,28 miliarde de lei. Contractul s-a făcut pentru 180.000 de litri, din care 150.000 de litri furnizaţi până la sfârşitul anului, iar 30.000 de litri în perioada 1 ianuarie – 31 aprilie 2012. SPGC „îşi rezervă dreptul de a suplimenta cantitatea sau de a o diminua, în funcţie resursele financiare alocate de la bugetul local”, conform fişei de date a achiziţiei.
25.000 de litri pe lună, consum la Serviciul Public
După toate calculele noastre, motorina este cumpărată de Serviciul Public cu 6,82 de lei litrul, în condiţiile în care la pompa ea costă maxim 5,6 lei, cea mai bună motorină. Diferenţa de preţ, la această cantitate, este de 219.600 de lei, adică peste două miliarde de lei vechi. Mergând mai departe cu calculele, cei 150.000 de litri care vor fi consumaţi din iulie până în decembrie, pentru că abia pe 27 iunie s-a perfectat contractul şi s-a publicat pe SEAP anunţul de atribuire a contractului, înseamnă 25.000 de litri pe lună.
Acestea sunt datele pe care le-aţi aflat în exclusivitate din Interes Argeşean. Directorul Ioan Ghiţă ne-a spus că „licitaţia a fost pe SEAP, a fost electronică, şi, din moment ce a ajuns al final şi s-a publicat anunţul de atribuire, totul a fost corect şi legal”. E bine de ştiut că SEAP-ul nu este „interesat” de cifre, ci doar de modul formal în care decurge licitaţia. Preţul la care s-a gândit Ioan Ghiţă să cumpere motorina şi cantitatea pe care a cumpărat-o sunt lucruri pe care le stabileşte cel are organizează licitaţia.
Scandalul este departe de a se fi terminat. Consilierii locali au aflat din ziarul nostru despre preţul mare cu care cumpără SPGC motorina şi au cerut şi eu o analiză a situaţiei.
REACŢII
Primarul Nicolae Diaconu, preşedinte al PSD Curtea de Argeş – „Trebuie să vedem cum poate fi anulat contractul!”
Este foarte clar că un normativ legal stabileşte consumurile pentru utilajele pe care le are SPGC, dar nimeni nu verifică asta. „SPGC primeşte bugetul de la Consiliul Local şi îl împarte în funcţie de necesităţi”, a spus primarul Nicolae Diaconu despre acest subiect. În acest an, bugetul Serviciului Public este de 60 de miliarde de lei vechi, aproximativ, 1,5 milioane de euro, din care peste 250.000 de euro costă motorina. Mai sunt de plătit salariile angajaţilor şi contribuţiile salariilor, celelalte materii prime pentru lucrările care se fac în oraş, etc. „Au personalitate juridică şi răspund de ce se întâmplă acolo. E un pic ciudat preţul, faţă de preţul care e acum la pompă, dar ofertanţii şi-au luat o marjă, în ideea în care se scumpeşte motorina”, a mai spus primarul, care a precizat – „Urmează să mă documentez. Am avut o discuţie cu dl. Ghiţă după ce am văzut ziarul dumneavoastră şi i-am spus să facă o situaţie. Vreau să ştiu exact ce se întâmplă şi în ce condiţii se poate anula o licitaţie. Asta trebuie făcut dacă vom vedea că e o sumă mult prea mare. Dl. Ghiţă putea să refuze, justificat, să semneze contractul cu firma care a câştigat licitaţia”.
Viceprimarul Costinel Vasilescu, preşedintele PNL Curtea de Argeş – „Preţul mi se pare
inacceptabil!”
Viceprimarul Costinel Vasilescu este coleg de partid cu directorul SPGC, Ioan Ghiţă, şi spune că a avut o discuţie cu acesta. „Nu pot să fie de acord cu un asemenea preţuri”, ne-a spus Vasilescu despre licitaţiile organizate pentru motorină anul trecut şi anul acesta. „Nu pot să accept asta. Mă deranjează că nu am fost informat în legătură cu acest preţ, în calitate de viceprimar, şi a trebuit să aflu de la dumneavoastră, din presă, că au fost semnate astfel de contracte. Preţul mi se pare, repet, inacceptabil. Ar fi fost mai bine să avem un preţ variabil, acceptam asta cu nişte limite, spre exemplu să nu sară de 5% faţă de preţul de la pompă, şi aşa poate ar fi venit la licitaţie şi companii mari”, a mai spus viceprimarul Vasilescu.
Ştefan Lăzăroiu, preşedintele PDL Curtea de Argeş – „Este incredibil ce se întâmplă la primăria Curtea de Argeş”
Preşedintele PDL Curtea de Argeş, Ştefan Lăzăroiu, s-a arătat absolut intrigat de această situaţie. „Deputatul Mircea Drăghici ar putea să îl mustre şi chiar să îl sancţioneze pe primarul pesedist pentru semnarea unui asemenea contract. Mai mult, tot de competenţa sa este să semnaleze autorităţilor în drept o asemenea înşelătorie făcută pe banii argeşenilor. Nu mi se pare normal să nu îi pese, ca parlamentar. Se pare că lui i-a păsat mai mult să-şi facă o casă în Curtea de Argeş, pentru a-i păcăli pe argeşenii din nord că este de-al lor”, a declarat Ştefan Lăzăroiu. De asemenea, liderul PDL Curtea de Argeş a reacţionat şi la declaraţiile edililor locali: „Cum este posibil să nu ştie nimeni nimic?! Nu au voie să facă pe nevinovaţii. În acest caz, cine este responsabil? Primarul nu ştie, viceprimarul nu ştie, iar deputatul în funcţie nu poate face nimic. Este incredibil!”, a spus Lăzăroiu.