Izvoare de leac în mijlocul pădurii

„Am ales acest loc, cu apă tămăduitoare pentru curăţirea trupului şi sufletului. Vă las cu multă dragoste în păstrare aceste şapte izvoare”. Aceasta este pisania lăsată testament de Valerica Lungu, ctitorul bisericii „Izvoarele de Leac”, din satul Vâlcele-Crampotani. Lăcaşul de închinăciune a fost ridicat între anii 2003-2005, în urma unui vis pe care Valerica Lungu, o femeie bolnavă de cancer, l-a avut în repetate rânduri, şi mereu acelaşi: i se cerea să construiască pe acel loc o biserică. Cu sprijinul ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului acest lucru a fost posibil şi, în câţiva ani, visul i s-a îndeplinit. Din nefericire, Valerica Lungu s-a stins din viaţă la scurt timp după ce a reuşit să-şi ducă la bun sfârşit misiunea.

La fiecare sfârşit de săptămâna, sute de credincioşi vin să ia apă din acest minunat şi binecuvântat loc, care se află în mijlocul unei păduri seculare de fagi, şi să participe la slujba religioasă oficiată de preotul Daniel Gligore. Oamenii vin, se închină, iau din apa binecuvântată şi se aşează la mesele aranjate acolo pentru cei osteniţi de drum şi, poate, de viaţă. Credincioşii se lasă îmbătaţi de pacea tulburătoare a locului, încărcată cumva de o sfinţenie nedefinită.

„Vin aici încă de când se făceau săpături la paraclis alături de prietena mea, Dumnezeu să o ierte pe Valerica Lungu, care este ctitora bisericii. Slăbită, cu ultimele puteri, cu ciomagul în mâna, a căutat cele şapte izvoare pe care le visase ca să ne putem bucura de ele, noi toţi”, spune o localnică.

Legenda apei miraculoase

Lângă acest sfânt lăcaş au fost captate şapte izvoare, despre care localnicii spun că tămăduiesc boli şi că apa este făcătoare de minuni. Am stat de vorbă cu tanti Floarea, o femeie care ne-a spus legenda locului. „Am auzit şi eu de la bătrâni că în urmă cu o sută şi ceva de ani, un sătean ara ogorul cu feciorul lui prin apropierea pârâului de leac. Celui mic, făcându-i-se sete, s-a dus spre acest izvor, de unde a băut apă. Întors la tatăl său, acesta voia să-l certe pentru că stătuse cam mult. Chiar dacă era mut, băiatul înţelegea, dar nu vorbea…”, povesteşte bătrână cu voce blândă. Apoi, zâmbind, continuă: „Dar îi pieri lui vocea când auzi feciorul spunând Hăis-Cea! La boi! Se minuna când văzu că băiatul chiar vorbeşte. Îl întrebă ce a făcut în pădure şi aşa şi-a dat seama că apa din care a băut fiul său era tămăduitoare şi miraculoasă”, a încheiat bătrâna.

Transmise din generaţie în generaţie, legendele despre acest loc sunt multe, însă toate au în comun puterea tămăduitoare a apei ce izvorăşte din apropiere. Localnicii din Vâlcele şi din împrejurimi duc din apa de la izvoarele de leac în gospodăriile lor şi stropesc ogoarele pentru rod bun şi casele pentru a fi ferite de toate cele rele.

„Locuiesc aici, în sat, şi, de când mă ştiu, locul acesta a fost făcător de minuni. Am fost binecuvântaţi de Dumnezeu cu aceste izvoare de leac”, ne spune un sătean.

„Porunca tăcerii”

„Am venit de la Bucureşti… Avem nişte prieteni în zonă care ne-au povestit despre minunile care au loc aici şi am venit şi noi să ne rugăm şi să luăm apă sfinţită”, ne-a spus Marinela Popa, o tânără mămică. „Este a două oară când venim şi pot spune că mă simt de parcă aş fi în paradis. Pădurea, biserica, oamenii de aici îmi dau o linişte sufletească pe care nu am întâlnit-o în altă parte. Aici mă simt ca acasă!”, a adăugat Elena Moroi, din Piteşti.

Taina acestui loc, spun localnicii, este tăcerea. „Acolo nu ai voie să vorbeşti cât timp parcurgi un kilometru dus-întors dacă vrei să ţi se îndeplinească dorinţele pentru care ai venit în această vale, spre locul celor şapte izvoare”, ne-a spus tanti Maria. Ceva mai departe, la umbra unui fag înfrunzit, doi îndrăgostiţi se ţineau de mână şi se priveau în ochi fără a spune nimic. Era suficient, deoarece tinerii se înţelegeau din priviri. „La vară vrem să ne căsătorim şi am venit aici să ne rugăm pentru noua viaţă pe care vrem să o începem împreună”, a spus Ioana Marinescu, viitoarea soţie.

Gina Grigorescu

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email