ITM Argeș, controale intensificate în supermarketuri

În perioada 11-15 martie 2024 s-a desfășurat Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă precum și dispozițiile legale privind cerințele minime de securitate și sănătate în muncă de către angajatorii care desfășoară activitatea în centre comerciale (supermarket, hipermarket), transmite Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș.

„Motivarea campaniei rezidă din faptul că în domeniul „Comerț cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor”, lucrătorii se confruntă, în anumite condiții, cu riscuri de accidentare și/sau de îmbolnăvire profesională, fapt ce determină un număr mare de accidente cu incapacitate de muncă.

Obiectivele campaniei au fost identificarea și verificarea agenților economici care activează în centre comerciale (supermarket, hipermarket) în domeniul menționat; eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă”, potrivit ITM Argeș.

Astfel, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, prin inspectorii săi de muncă a intensificat acțiunile de control în scopul atingerii obiectivelor stabilite în sarcina sa.

24 de sancțiuni aplicate

Bilanțul acțiunilor de control se prezintă astfel: 94 controale efectuate, 24 de sancțiuni aplicate, din care 8 în domeniul relațiilor de muncă, respectiv 6 amenzi în valoare totală de 27.500 lei, și 16 în domeniul securității și sănătății în muncă, respectiv 10 amenzi în valoare totală de 46.000 lei.

De asemenea, a fost identificată o persoană care presta activitate fără a avea transmis în registrul general de evidență a salariaților, anterior începerii activității, elementele contractului individual de muncă.

Principalele deficiențe constatate au fost netransmiterea anterior începerii activității a contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților (munca nedeclarată), neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neasigurararea controlului medical la angajare și periodic, neasigurarea instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neverificarea periodică a echipamentelor de muncă.

 

One thought on “ITM Argeș, controale intensificate în supermarketuri

  1. Este ingrijorator sa aflam ca in domeniul comertului cu amanuntul se inregistreaza un numar mare de accidente de munca, ceea ce poate conduce la incapacitatea de munca a lucratorilor. De aceea, este bine ca Inspectoratul Teritorial de Munca Arges a desfasurat o campanie de verificare a respectarii prevederilor legale privind relatiile de munca si securitatea si sanatatea in munca in centrele comerciale. De asemenea, este important sa se actioneze pentru eliminarea neconformitatilor constatate si sa se aplice sanctiuni corespunzatoare in cazul nerespectarii legislatiei in domeniu. Felicit inspectorii de munca pentru actiunea lor si speram ca acest demers va conduce la o mai buna constientizare a angajatorilor si lucratorilor cu privire la importanta respectarii legilor referitoare la relatiile de munca si securitatea si sanatatea in munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email