ITM Argeș a făcut în aprilie 308 controale și a aplicat 116 sancțiuni

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM( Argeș a făcut în luna aprilie 308 controale și a aplicat 116 sancțiuni în valoare totală de 372.700 lei, se arată într-un comunicat al instituției.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost făcute 139  controale,  s-au aplicat  36  sancţíuni,  din care  25  amenzi în valoare totală de 292.200 lei.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe sunt comerț, transport, confecții, prelucrare lemn, construcţii, restaurante, baruri, service auto, iar principalele deficiențe constatate – primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, etc.

În vederea diminuării numărului de persoane ce desfăşoară muncă nedeclarată, în luna aprilie 2023, ITM Argeş a efectuat un număr de 139  controale. Astfel, la 5 angajatori sancționați, au fost depistate ca  prestând  muncă  nedeclarată  un număr de 13  persoane. Valoarea amenzilor aplicate este de 260.000 lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă ITM Argeș a făcut 169 controale, a fost aplicat 80 sancțiuni, din care 22 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 80.500 lei.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe: construcţii, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, distribuție mărfuri, morărit  și  panificație, confecții textile, comerț.

Principalele deficiențe constatate de inspectorii ITM au fost: neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunerea dosarului de cercetare a evenimentului, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email