ISU Argeş a prezentat bilanţul anului 2010

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş a prezentat ieri bilanţul activităţii pe anul 2010, în cadrul unei şedinţe festive la care au participat reprezentanţi ai principalelor instituţii din judeţ. Potrivit inspectorului şef al ISU Argeş, colonelul Ion Popa, obiectivul fundamental al întregii activităţi desfăşurate la nivelul instituţiei a vizat eficientizarea acţiunilor de prevenire şi intervenţie pentru gestionare a situaţiilor de urgenţă, în vederea menţinerii stării de normalitate a vieţii comunităţilor umane. De asemenea, s-a urmărit îmbunătăţirea funcţionării Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, compatibilizarea şi întărirea cooperării locale şi regionale, concomitent cu alinierea la standardele în domeniu impuse de statutul dublu al României, de ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO.
Pompierii au aplicat peste 500 de amenzi
În domeniul prevenirii, în 2010 s-au efectuat 1.303 controale de fond şi tematice, în creştere cu 37 % faţă de anul 2009. Au fost executate 16 misiuni pirotehnice şi şase misiuni de distrugere a muniţiei, în scădere cu 21,5 % faţă de anul 2009. Pe timpul controalelor şi activităţilor desfăşurate, s-au constatat aproape 5.000 de deficienţe privind securitatea la incendiu şi protecţia civilă, în creştere cu 26,6 % faţă de anul 2009, dintre care 2.970 au fost soluţionate pe timpul controalelor şi 1.688 au fost sancţionate. Sancţiunile au constat în 583 de amenzi, în cuantum total de 432.600 de lei şi 1.105 avertismente. Nu s-au aplicat sancţiuni contravenţionale complementare, respectiv retragerea avizului PSI sau propunerea pentru întreruperea funcţionării din cauza nerespectării prevederilor legale de apărare împotriva incendiilor.
Trei argeşeni şi-au pierdut viaţa în incendii
De la începutul acestui an, ISU Argeş a participat la 1.138 de acţiuni privind situaţiile de urgenţă din competenţă. Dintre acestea, 911 au fost intervenţii şi 60 misiuni de asigurare, supraveghere şi monitorizare a zonei de producere probabilă a unei situaţii de urgenţă, fiind înregistrate şi 68 de alerte false. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, numărul acţiunilor la situaţii de urgenţă a crescut cu 17,91%. Dintre cele 911 intervenţii, 323 au fost la incendii, 152 la arderi necontrolate, 25 pentru salvări de animale, restul fiind la alte tipuri de situaţii de urgenţă. Durata medie a intervenţiilor la incendii a fost de 78 de minute, iar durata medie a deplasărilor a fost de 15 minute. Din păcate, au fost înregistrate şi 17 victime, persoane decedate şi 14 rănite, majoritatea la incendii. În acelaşi timp, pe timpul intervenţiilor au fost salvate 18 persoane, dintre care doi copii, fiind protejate bunuri în valoare de peste 80 de milioane de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email