Istoria serviciilor secrete din România la Muzeul Municipal

Ieri, în sala Basarabilor din cadrul Muzeului Municipal Curtea de Argeş, prof.univ.dr. Cristian Troncotă, un cunoscut specialist în istoria serviciilor secrete din România, şi-a lansat volumele „România şi frontul secret” şi „Duplicitarii – O istorie a Serviciilor de Informaţii şi Securitate ale regimului comunist din România”, ambele fiind reeditate în acest an.
Printre cei care au participat la eveniment au fost Ştefan Dumitrache, managerul instituţiei gazdă, Cristian Mitrofan, viceprimarul municipiului, academicianul Gheorghe Păun, dar şi alte personalităţi locale. „Mă bucur că avem astăzi alături de noi un oaspete deosebit. Crsitian Troncotă este cel mai mare specialist în istoria serviciilor secrete din România. A fost primul care a studiat acele dosare şi care ne aduce în faţă o mulţime de lucruri interesante, pentru ca noi să descoprim adevărata faţă a serviciilor secrete din România. Aceste două cărţi reprezintă două epoci deosebite şi cu siguranţă vom afla multe lucruri inedite”, a declarat Ştefan Dumitrache. Autorul a fost felicitat şi de Cristian Mitrofan, pentru că a ales să-şi lanseze cele două volume şi în oraşul Basarabilor.
Căutător în arhivele de la 1859
La rândul său, prof. univ.dr. Cristian Troncotă a ţinut să le mulţumească tuturor pentru cuvintele frumoase pe care i le-au adresat, după care a explicat cum a ajuns să studieze istroia serviciilor secrete din România. „M-am concentrat pe istoria serviciilor secrete datorită faptului că am avut o mare şansă: academicianul Emil Condurachi, care m-a recomandat, în 1984, pentru Arhiva Ministerului de Interne, denumire acoperită, în realitate fiind vorba de Arhiva Departamentului Securităţii Statului. Arhiva reunea documente încă de la începuturi din anul 1859, documente al Serviciului Secret al Armatei Române, ale Serviciului Special de Informaţii şi ale Direcţiei Generale a Securităţii Statului”, a declarat Cristian Troncotă.
Volumul „Duplicitarii” a apărut pentru prima dată în anul 2003, iar „România şi frontul secret” în anul 2008. De-a lungul timpului, Cristian Troncotă a mai scris o serie de cărţi printre care „Careul de aşi. Serviciile secrete al Marii Britanii, SUA, Rusiei şi Israelului”, „Mihail Moruzov şi frontul secret”, „Omul de taină al Mareşalului” sau „Eugen Cristescu – asul serviciilor secrete româneşti”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email