ÎPS Calinic, „degradat” de Curtea de Apel Alba Iulia

Pe 10 februarie are loc un nou termen al procesului dintre Muzeul Municipal şi Eparhia Argeşului şi Muscelului pe tema Bisericii Domneşti. Pentru acea dată Curtea de Apel Alba Iulia, instanţa la care a ajuns procesul, „pune în vedere părţilor să depună la dosar tranzacţia încheiată în forma prevăzută de lege, precum şi ca aceasta să fie semnată de către reprezentantul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, respectiv de către episcop, înainte cu o săptămână de termenul fixat în cauză”. Curtea de Apel îl „degradează” pe ÎPS Calinic, căruia îi zice episcop, în condiţiile în care el este de fapt Înaltpreasfinţit.

Procesul pentru Biserica Domnească durează din2008 şi s-a încheiat anul trecut cu o primă sentinţă dată de Tribunalul Sibiu, sentinţă contestată de Muzeu la Curtea de Apel Alba Iulia. După primul termen însă, cele două părţi au ajuns la concluzia că e mai bine să încheie o tranzacţie, aducă o înţelegere, pe motiv că sentinţa dată de Tribunalul Sibiu e „neclară”, şi dacă mai trec opt ani până când se va pronunţa şi Curtea de Apel, din Biserica Domnească s-ar putea să nu mai rămână mare lucru. Aşadar, reprezentanţii Muzeului şi cei ai Eparhiei au formulat o tranzacţie conform căreia fiecare parte din proces va renunţa la pretenţii şi va obţine ceea ce vrea, adică Arhiepiscopia va avea un teren în suprafaţă de 1865 metri pătraţi, Biserica Sf. Nicolae, zidul de incintă al bisericii, ruinele zidului de incintă al primei biserici, turnul de la poarta al incintei bisericii, zidul de incintă al Bisericii Domneşti şi zidul de împrejmuire Biserica Sf. Nicolae Domnesc.

 Pe de altă parte, Muzeul ar primi terenul în suprafaţă de 7345 metri pătraţi, situat pe strada Negru Vodă, nr.1, zid incintă al Curţii Domneşti, turnul de poartă al Curţii Domneşti, casa tradiţională, ruinele caselor domneşti Neagoe Basarab şi grupul sanitar. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email