ÎPS Calinic a lansat la Cluj-Napoca volumul „Toată vremea-și are vreme” în limba maghiară

În perioada 9-10 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, efectuează o vizită în municipiul Cluj-Napoca, cu prilejul lansării a două dintre cărțile Înalpreasfinției Sale, transmite Biroul de presă al Arhiepiscopiei.

„Marți, 9 aprilie, de la ora 16:00, la sediul Facultății de Teologie Reformată și Muzică din cadrul UBB, a avut loc lansarea în limba maghiară a primului volum „Toată vremea-și are vreme” (Az időnek is idő kell), semnat de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul și tradus în limba maghiară de preotul ortodox Rafail Lukács. De-a lungul timpului, seria de memorii „Toată vremea-şi are vreme”, care conține autobiografia ierarhului argeșean, a apărut în cinci volume, astăzi fiind grupate în doar două volume mari, iar în limba maghiară a fost tradus primul volum care cuprinde prima parte a vieții ierarhului: copilăria, studiile și hirotonia întru preot.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a fost hirotonit preot celib în anul 1964, de Arhiepiscopul Teofil Herineanu, pe seama Parohiei Tioltiur, județul Cluj, unde a slujit timp de doi ani, în perioada 1964-1966. A înfruntat toate piedicile puse de regimul comunist și a construit o biserică, terenul pentru construirea lăcașului fiind cumpărat de la cultul reformat, prin bunăvoința pastorului Béla Bányai, care a intermediat cumpărarea bisericii reformate din centrul satului Tioltiur, aflată în ruină, unde s-a zidit, pe aceeași temelie, biserica ortodoxă.

Au luat cuvântul și au prezentat volumul: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, prof. univ. dr. Olga Lukács – decanul Facultății de Teologie Reformată și Muzică, arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea – eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă, care a prezentat cartea în limba maghiară, preotul ortodox Rafail Lukács -traducătorul cărții și scriitorul Adrian Alui Gheorghe.

De asemenea, un cuvânt a rostit și autorul volumului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, care a vorbit despre conținutul lucrării și le-a mulțumit tuturor celor prezenți.

La finalul evenimentului, din partea Facultății de Teologie Ortodoxă și a Facultății de Teologie Reformată și Muzică, în semn de prețuire și recunoștință, Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a primit o „Diplomă de înaltă cinstire”.

În frunte cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, la eveniment au participat clerici din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, teologi, reprezentanți ai mediului academic, oameni de cultură, profesori și studenți de la cele două facultăți, precum și alți invitați”, conform sursei citate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email