Invazie de căpuşe în satele argeşene

Mai mulţi cititori ne-au semnalat faptul că în satele din nordul judeţului se înregistrează o adevărată invazie de căpuşe. De la Tigveni la Sălătrucu, la Albeşti sau Arefu, animalele domestice, pisicile şi câinii sunt victime sigure pentru căpuşe, dar nu numai ele. Mai multe persoane au fost muşcate de căpuşe, iar la Spitalul Curtea de Argeş s-au prezentat câteva dintre victimele acestor insecte. Problema pare să se agraveze, iar dacă nu procedăm corect muşcătura de căpuşă poate să ne pună în pericol viaţa.

Iată ce vă sfătuiesc medicii în cazul în care aţi avut ghinionul să fiţi muşcat de o astfel de insectă. Căpuşele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie să fie atent să le îndepărteze în întregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin îndepărtarea corpului se elimina riscul de transmitere a bolilor, iar prin îndepărtarea capului se elimina posibilitatea de apariţie la nivel local a unei inflamaţii.

De obicei pacientul nu trebuie să ia măsuri suplimentare, este suficient să îndepărteze atent căpuşa (să se asigure că este completă), să dezinfecteze zona şi să se asigure că nu apare o reacţie în zona respectivă (o infecţie sau inflamaţie). Doar în anumite cazuri este necesar şi un vaccin antitetanic.

 

Există persoane care dezvoltă reacţii alergice la căpuşe. Intensitatea lor variază, poate fi moderată, cu doar câteva semne şi simptome prezente, sau poate fi gravă (în cazuri rare, însă) evoluând chiar şi cu şoc anafilactic. Majoritatea afecţiunilor pe care căpuşele le pot determina în organismul uman au ca principale semne şi simptome manifestări asemănătoare gripei: febra, cefalee, greaţă, vomă, mialgii. Simptomele pot debuta încă din prima zi de la muşcătura până la trei săptămâni. Uneori, simptomele sunt însoţite de apariţia unor pete roşiatice la locul leziunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email