Învăţătorul Florin Raican, forţat să plece de la Şcoala „Mircea cel Bătrân”

Vă spuneam săptămâna trecută de spre un imens scandal care a izbucnit la Şcoala „Mircea cel Bătrân”, după ce unul dintre cei mai buni învăţători, şi printre cei mai vechi, este nevoit să plece la altă şcoală, prin restrângere de activitate, deşi mai are un an până la pensionare. Este vorba despre Florin Raican.

„Cel mai bun învăţător din lume!”

Mulţi dintre locuitorii municipiului care au avut copii elevi la „Mircea cel Bătrân” îl ştiu pe Florin Raican. Mulţi dintre ei şi-au dus copiii la această şcoală poate datorită lui, sperând ca el să fie învăţătorul care să-i îndrume la început de viaţă. Pe facebook, foşti elevi îl cataloghează drept „cel mai bun învăţător din lume” şi îi transmit respectul lor şi la zeci de ani după ce i-au fost elevi. Despre el va fi vorba în rândurile de mai jos, despre umilinţa de care a avut parte la final de carieră.

Se ştie că sunt din ce în ce mai puţini copii, iar cadrele didactice suferă din acest motiv pentru că îşi pot pierde locurile de muncă. Se fac dosare peste dosare cu tot felul de adeverinţe şi alte acte care să demonstreze că dascălii s-au „format continuu”, dosare în urma cărora se calculează „creditele profesionale” în funcţie de care se face un soi de „clasament” al cadrelor didactice. Rezultatele obţinute de elevii lor nu mai par la fel de importante ca, spre exemplu, participarea la tot felul de excursii şcolare, proiecte finalizate cu spectacole artistice ori cursuri mai mult sau mai puţin importante plătite de învăţătorii şi profesorii disperaţi că dacă nu au creditele necesare pot rămâne fără post.

„Toată şcoala se laudă cu tot felul de rezultate”

Profesorul pentru ciclul primar Florin Raican simte că a fost umilit ca niciodată în viaţă de conducerea şcolii la care a lucrat în ultimii 33 de ani. „Anul trecut, dl. director Molea (directorul Şcolii „Mircea cel Bătrân!” – n.a.) mi-a promis că pot să mai lucrez un an şi pot să fac apoi cerere de prelungire a activităţii, perfect legal. Acum am clasa pregătitoare. Am reuşit să facem trei clase pregătitoare. Şi dl. director a făcut cerere de prelungire, el şi-a rezolvat problema.

Am vorbit cu părinţii şi le-am spus că au şansa ca la Şcoala 4 să aibă învăţători buni, şi i-am enumerat pe toţi, inclusiv pe mine, iar părinţii au fost încântaţi”, ne-a povestit Florin Raican. El mai spune că „toată şcoala se laudă cu tot felul de rezultate”, şi că „s-au cramponat de acest dosare personale pline cu tot felul de adeverinţe care atestă faptul că s-au format continuu”. Raican are 43 de ani vechime în învăţământ, 33 dintre ei la Şcoala „Mircea cel Bătrân”, toate gradele didactice luate cu 10, elevi cu rezultate bune la olimpiade, copiii vin la această instituţie pentru el, dar nu este de ajuns.

„Mi s-a reproşat că nu am credite. Dar credibilitate în faţa părinţilor am?!”

Într-una din zilele trecute a fost chemat la director şi i s-a dat o hârtie. Intra în restrângere de activitate. „Mi-a reproşat că nu am credite. Dar credibilitate în faţa părinţilor am?! Ce e important?! Câţi ştiu că anul trecut, pe vremea asta, din 4 copii cu punctaj maxim la olimpiada şcolară Raican a avut trei, celălalt fiind al dlui. Gobej?! Nu ştie nimeni, dar asta nu contează”, spune Florin Raican, şi adaugă – „Sunt oameni la Şcoala 4 de care nu a auzit nimeni, fără niciun fel de rezultate, scriptic vorbind, şi care au punctaj poate dublu faţă de al meu. Cum?!”

„Umbra lui Mircea nu este doar la Cozia, este şi la Curtea de Argeş!”

„Mai aveam un an până la pensie…m-au umilit, nu a existat nici măcar o tentativă în urma căreia să cred că mai există o urmă de bun simţ şi înţelegere”, afirmă învăţătorul, care mai spune că „s-au legat de această găselniţă cu creditele, cu adeverinţe de cursuri făcute pe bani, cum am făcut şi eu. Eu nu mai aveam nevoie de astfel de formare continuă, pentru că eu sunt format, am 44 de ani de muncă. Lăsând la o parte toate aceste hârtiuţe, munca unui educator în ce constă, de fapt?! Dacă mă duc la o şcoală şi aleg profesorul ori învăţătorul, pentru ce aleg, că se numeşte şcoala nu ştiu cum, umbra lui Mircea cel Bătrân?! Îmi pare rău, nu numai la Cozia există Umbra lui Mircea, şi aici, la această Şcoală 4 care altă dată a făcut, într-adevăr, fală!”

Molea – „Sunt şi avantaje şi dezavantaje!”

Din toamnă, Florin Raican merge la Şcoala Marina, şcoală pentru copii cu nevoi speciale. „E o provocare pentru mine,sunt nerăbdător să merg acolo. Puteam să mă duc la Şcoala „Basarab I”, dar noi, la Şcoala 4, am fost mereu în competiţie cu „Basarab I”. Am ales Şcoala Marina”.

Părinţii elevilor lui sunt supăraţi pentru că nu pot să-şi transfere copiii acolo, dar sunt şi mai supăraţi că micuţii vor fi preluaţi în clasa I de învăţătorul Gh. Panţuroiu, care şi el mai are doi ani până la pensie. De altfel, Florin Raican crede că acesta s-a aliat cu directorul Molea împotriva sa.

Directorul Şcolii „Mircea cel Bătrân”, Gheorghe Molea, spune că a fost o restrângere de activitate clară. „Nu a avut creditele necesare şi a intrat în restrângere de activitate. S-a dus la Şcoala Marina, sunt avantaje, că e salariu mai mare, dar şi dezavantaje”, ne-a spus profesorul Molea.

Părinţii elevilor lui Florin Raican încă nu au renunţat şi mai încearcă să-l ţină pe învăţătorul copiilor lor la Şcoala „Mircea cel Bătrân” făcând petiţii la Inspectoratul Şcolar. Mulţi dintre ei şi-au dus micuţii acolo datorită lui, pentru ca el să le fie învăţător. Lucrurile par însă „rezolvate”. Florin Raican merge la Şcoala „Marina”, iar Gh. Panţuroiu îi preia clasa pentru următorii doi ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email