Într-o singură lună, Aproape 1000 de pensionari au făcut împrumuturi la CARP

În fiecare toamnă numărul vârstnicilor care se împrumută la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din municipiul nostru creşte din diferite motive: bătrânii vor să-şi cumpere lemne pentru iarnă, să realizeze lucrările agricole necesare, să pună murăturile pentru iarna care urmează sau să cumpere rechizite şcolare pentru nepoţi. Numai luna trecută peste 900 de pensionari din zona municipiului nostru au solicitat împrumuturi la CARP. „Suntem în slujba cetăţenilor de peste 50 de ani cărora le-am demonstrat că suntem un sprijin real. Mai mult decât atât, le asigurăm protecţie socială în limita posibilităţilor. Luna trecută am acordat numai puţin de 956 de împrumuturi, ceea ce reprezintă 6,5% din numărul total al membrilor instituţiei. Aceste împrumuturi acordate sunt pe trepte valorice, ponderea lor fiind între 2.500 şi 3.000 de lei, iar cele de 6.000 de lei reprezintă 4% din numărul total. Din aceste date rezultă ca beneficiarii acestora sunt din mai multe categorii sociale”, a declarat Apostol Zamfira, preşedintele CARP.
Pensionarii se împrumută pentru rechizitele nepoţilor
Pe lângă medicamente, intervenţii chirurgicale şi plata utilităţilor, uniformele şi caietele nepoţilor au devenit o grijă în plus pentru unii pensionari, care sunt uneori singurii din familie ce aduc bani în casă. An de an aceştia îi ajută pe copii să facă faţă ratelor la bănci sau cheltuielilor de întreţinere. Dacă în timpul anului, cei mai mulţi pensionari solicită un împrumut pentru a-şi achita facturile sau pentru a-şi cumpăra medicamente, în această perioadă aceştia iau bani şi pentru a le cumpăra nepoţilor rechizite şcolare. „M-au rugat copiii să îi ajut cu ceva bani acum că începe nepotul şcoala. Cel mic are nevoie de haine şi caiete, care acum sunt foarte scumpe. Nu se pot descurca altfel şi au apelat la mine. Fata mea nu are serviciu, doar se mai duce să ajute la curăţenie pe unde o cheamă lumea, iar ginerele meu câştigă 700 – 800 de lei. De unde să plătească facturile, să cumpere mâncare şi să mai dea bani şi pentru şcoală… Eu cât oi trăi îi ajut, numai să le fie bine. Eu măcar am o pensie, însă ei nu ştiu ce or să facă”, spune Vasilica Ionescu, o pensionară din municipiu.
Totodată, cu banii împrumutaţi, vârstnicii se pregătesc din timp ca să aibă cu ce se încălzi la iarnă, în timp ce alţii vor să cumpere animale la ţară, pentru că nu vor cu niciun chip să renunţe la creşterea lor. Aceştia mai spun că au mare noroc şi cu grădinile, de unde pot lua legume şi zarzavaturi, economisind astfel o parte din pensii. „E greu, dar trebuie să ne descurcăm. Când rămânem fără bani mai avem un ou de la păsări, mai tăiem câte o găină, iar din grădină mai luăm ce ne trebuie şi reuşim să punem ceva pe masă. Am luat bani acum împrumut pentru a cumpăra nişte lemne şi nişte păsări. Am şi doi porci pe care îi tai de sărbători şi aşa trec prin iarnă. Fără grădină şi animale nu ne descurcăm”, spune o altă pensionară.
Salariaţii cu vârsta de peste 55 de ani se pot înscrie la CARP
Salariaţii cu vârsta de peste 55 de ani posibilitatea de a se înscrie la CARP, de unde pot împrumuta bani în condiţii avantajoase. „În cursul lunii trecute au fost primiţi în rândul nostru 63 de membrii, însă din păcate în acelaşi timp 40 au decedat. De asemenea, alţi 8 s-au retras din cadrul instituţiei. Facem cunoscut faptul că pot deveni membrii CARP şi persoanele cu vârsta de peste 55 de ani chiar dacă sunt salariaţi”, a spus Apostol Zamfira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email